husqvarna_svartpilen_801_2




Piaggio X10 - další krok k dokonalosti

Na našich silnicích ani v centrech českých měst to pořád ještě není tak vidět, ale ve světě obliba skútrů, coby praktického léku proti dopravním špičkám, pořád roste. Pokud jste někdy v poslední době navštívili Miláno, Řím, Paříž, nebo jinou metropoli, určitě vám nemohly uniknout kvanta nejrůznějších jednostopých vozidel, které se pohybují přecpanými bulváry mnohem rychleji než nekonečné řady aut. Na většině skútrů je poznat, že svému majiteli slouží výhradně pro rychlý přesun, ale z některých doslova vyzařuje elegance, styl a touha zaujmout okolí. Všechny tyhle navoněné krasavce teď chce strčit do kapsy nové Piaggio X10, které jsme krátce před příjezdem na prodejny měli možnost poznat osobně.

Kapitoly článku

Že si italská značka vybrala pro prezentaci novinky právě město pod Eiffelovkou není žádná náhoda – Paříž je pro skútry z Pontedery jedním hlavních odbytišť, a hlavně s tříkolovými modely MP3 (ale i staršími X8 a X9) se tu setkáte doslova na každém kroku. Chaotický provoz v ulicích plných vyhlídkových autobusů, troubících taxíků a nekonečných zástupů ostatních aut navíc nabízí skvělou příležitost vyzkoušet, zda pod elegantním kabátem stále zůstávají praktické výhody skútru, nebo návrhářům jde už jenom o parádu.
Design
ale hrál v tomto případě hodně důležitou roli, protože řada X představuje pro Piaggio něco jako výkladní skříň, a drží ji na vrcholu kategorie Grand Tourismo. Kromě toho hovoříme o produktu z Itálie, kde bychom design našli snad i v učebních osnovách prvního stupně základní školy. Historii maxiskútrů Piaggio začal psát už před téměř dvaceti lety model Hexagon, potom postupně přicházely modernější X8, X9 a X-Evo. Módní trendy ale postupují neúprosně dopředu, a v oblasti technologií konkurence také nespí, takže kdo chce zůstat nahoře, nemůže spát na vavřínech.
Vlajku s lístkem v šestiúhelníku tedy přebírá zbrusu nový skútr X10, který komfortní cestování na dvou kolech zase o pořádný kus přibližuje k dokonalosti. Na jeho výjimečnost upozorní už první pohled – tedy pokud není zprostředkován pouze fotografiemi. Ve skutečnosti totiž skútr vypadá opravdu elegantně, na rozdíl od obrázků, kde na mě nejprve přední část působila trochu těžkopádným dojmem. První setkání naživo ale rozptýlilo všechny pochybnosti o práci návrhářů, a jízda v sychravém aprílovém počasí o něco později ukázala i praktické důvody, které je vedly k tak rozměrné čelní ploše skútru. Přes ochrannou bariéru nepronikla z vydatné polední přeháňky snad jediná kapka, a nemít na hlavě jen lehkou otevřenou přilbu, déšť bych na sobě vůbec nepocítil. Svojí velkou zásluhu na tom mají pochopitelně goretexové rukavice a softshelka, ale jiné speciální vybavení nebylo potřeba. V suchu zůstaly sváteční polobotky, a málem i džíny, kdybych nezapomněl přes sedlo natáhnout integrovanou pláštěnku a nemusel po fotopauze usednout do zvlhlé koženky. Jak jsem si později všiml, záběr čelní masky účinně rozšiřují v oblasti lýtek dva nenápadné deflektory s plexiskla. S přidanými centimetry šířky je třeba počítat při projíždění mezi auty, ale na větší rozměry se dá snadno zvyknout, a po několika prokličkovaných kolonách se z manipulace na stísněném prostoru stane běžná rutina.
Vraťme se ale ještě na chvíli k designu. Nemá smysl tady do detailu popisovat každou křivku, která je vidět i na fotkách, ale některé zajímavé detaily za slovo stojí. Mezi ně určitě patří světla. Jestliže návrháři dostali za úkol vyjádřit jedinečnost nového X-10 mimo jiné i prostřednictvím osvětlovacích prvků, tak je třeba uznat, že zadání splnili přesně. Právě tvar čelních světlometů, přecházejících plynule do směrových ukazatelů, dodává novému X10 nezaměnitelný výraz. A nebýt osobitého tvaru světel, doplněných šesti ledkami uprostřed čelní masky, a dvou sportovních proužků v rozích širokého kufru pod sedlem, vydržela by naše testovací skupinka pohromadě maximálně ke třetímu semaforu. V džungli velkoměsta, ve kterém navíc ani nebydlíte, není zas tak snadné sledovat svého testujícícho kolegu někde vpředu a hlídat v zrcátku dalšího parťáka za sebou, když se kolem motají desítky cizích skútrů, a odbočují si, kam chtějí.
Zajímavostí na bočním pohledu je horizontální hliníková lišta na pomezí barevných ploch. Připadá vám povědomá? Tak to je v pořádku. Osobitý a nezaměnitelný vzhled je sice důležitá věc, ale příslušnost ke značce musí být také někde zakódovaná. U skútrů Piaggio X10 a Beverly designovou návaznost obstarává právě tenhle decentní prvek. Hodně podobná jsou si také sedla obou těchto skútrů, X10 však nabízí zvýšený komfort v podobě posuvné opěrky. S výškou 760 mm si poradil i nejmenší testmen z naší skupiny, který vyrostl jenom do metru sedmdesát. Prostor pro nohy snad už nemohl být větší - můžete nechat své nohy vystřídat snad dvacet různých poloh a pořád nevyčerpáte všechny možnosti.
Jak naznačuje už pohled zvenku, pod sedlem je opravdu hodně místa. Díky hydraulice odpadá po otevření úložného prostoru starost o to, kdo podrží sedlo během nakládání přileb nebo aktovky ve svislé poloze, a za tmy přijde vhod i lampička. Před opuštěním skútru v dešti se vyplatí nelenit a přetáhnout přes sedadlo vestavěnou pláštěnku. Celá operace včetně návratu pokrývky zpět do původní polohy zabere méně než dvě minuty. Pod sedlo by se měly vejít dvě odklápěčky, což v řeči čísel znamená 52 litrů úložného prostoru. Dalších pět litrů peněženek, mobilů, klíčů a podobných drobností se pak poskládá do přihrádek vepředu, kde je k nalezení také 12V zásuvka a USB port na dobíjení osobní elektrotechniky.
Když už jsme v sedle, přichází čas důkladně prostudovat rozlehlou přístrojovku a její okolí. Těžko říci, zda panelu dominují dva kulaté ciferníky s chromovanými rámečky, nebo modře podsvícený čtyřpalcový displej, ale každopádně tady není nouze o informace. Z palubního počítače si můžete během jízdy nechat na displej poslat údaje o denní porci kilometrů, době strávené jízdou, průměrné či okamžité spotřebě (a totéž o rychlosti), dojezdu na momentální stav paliva v nádrži, který je zobrazen neustále, venkovní teplotě, nebo prostě jen přesný čas.
Jak to, že někoho nenapadlo dřív, dát podsvícení do ovladačů na řídítkách, podobně jako se  prosvětlují tlačítka ve dveřích aut? Na X10 se přepínače blinkrů, dálkových světel a tlačítko klaksonu dají najít snadno i poslepu, ale za svítící symboly stejně díky. A stejně tak za tlačítko na pravém řídítku, kterým se dá listovat v menu palubního počítače. To už ale pomalu začíná patřit mezi standard. Poměrně neobvyklými ovládacími prvky jsou však dvě tlačítka vedle klíčku zapalování. Ta jsou určena k elektronickému nastavování podvozku, což je mezi skútry zatím poměrně nevídaný prvek výbavy. V Piaggiu si toho jsou dobře vědomi, a ve funkční podobě nainstalovali tenhle moderní systém jenom do nejvyššího modelu s motorem 500 ccm. U slabších verzí se předpětí nastavuje pěkně rukou jako za stara, a vedle spínačky zůstala jen slepá tlačítka.
Další horkou novinkou sezóny je parkovací brzda integrovaná v bočním stojánku, která ušetří pár vrásek všem, co bydlí v kopci. Tahle vychytávka ale není pro všechny, majitelé stopětadvacítek si musí vystačit s hlavním stojanem. Co ale najdete u všech objemových verzí, je sada ovladačů na otevírání sedla a nádrže, a zapínání varovných světel uprostřed panelu pod krkem řízení. U verze Executive navíc najdete vypínač kontroly trakce ASC, který by tam snad ani být nemusel, protože hlídání prokluzu zadního kola se na skútru může hodit kdykoli. Při prudkém přidání plynu na kostkách, kolejích nebo přechodu je přidušení motoru jasně patrné, ale blikající oranžová kontrolka mě o využití asistenčního systému informovala i v situacích, kdy jsem si zásah ASR vůbec neuvědomil.
Výbava různých verzí a kubatur vypadá možná trochu nepřehledně, ale žádnou vědu v tom nehledejte. X10 se vyrábí s motory 125, 350 a 500 ccm. Pětistovka existuje pouze v plné výbavě Executive, a je zároveň jedinou verzí s elektronickým nastavením zadního odpružení. Během testu byla tato kubatura k dispozici pouze v podobě statického modelu, ale motor s výkonem 41 a krouticím momentem 46 Nm známe z nedávno testované tříkolky MP3 LT Touring Bussiness. Test zveřejníme počátkem května. S jeho parametry už se dají po dálnici velmi svižným tempem ukrajovat vzdálenosti v řádu desítek kilometrů, a ve městě zaručeně zmizíte první z každého semaforu. A nezapomeňte: elektronicky nastavitelný podvozek se dodává pouze k nejdražšímu modelu.
Největší poptávka bude pravděpodobně po modelu s novým motorem 350 ccm. S tímto agregátem jsme se už také měli možnost seznámit, přestože jde o letošní novinku. Při testu nového Beverly 350 SportTouring byl právě motor tím, co jsme si nemohli vynachválit. Svým plynulým a razantním průběhem překvapil už napoprvé, a stejné nadšení vyvolal znovu při pařížské prezentaci modelu X10. Jestliže při jeho vývoji šlo o to, dosáhnout vlastností čtyřstovkového motoru při zachování rozměrů a hmotnosti třístovky, pak musel výsledek daleko předčit očekávání. Technologická řešení, jako je suchá kliková skříň, ložisková vahadla ventilů, nebo vícelamelová odstředivá spojka v olejové lázni měla za cíl hlavně snížit tření a zvýšit účinnost, a to se projevilo nejen na papírových hodnotách, ale také v pocitově vylepšené dynamice motoru. U nové generace se díky menšímu tření prodloužily i servisní intervaly, a na kontrolu stačí do servisu zajet jednou za 20 000 km. A výměna oleje a filtru každých 10 000 km jen tak někoho nezruinuje.
Od roku 2013 se asi výrazně zvedne zájem o model s motorem 125 ccm, který bude podle nové vyhlášky dovoleno řídit i s oprávněním skupiny B, tedy obyčejným řidičákem na auto. Šestnáctiletí motoristé se mohou na stopětadvacítce prohánět dokonce už letos, protože X10 splňuje i další podmínku vyhlášky – maximální výkon 15 koní. Ve srovnání s třistapadesátkou je síla nejmenší X10 méně než poloviční, ale díky dobře nastavené převodovce není výkonový handicap tak znát. V městském provozu stopětadvacítka pohodlně stíhá větším kubaturám, a jediné podle čeho se pozná její menší objem, je zvuk motoru, vytočeného při rozjezdu až na devět tisíc. Za městem už poměr sil pochopitelně nebude tak vyrovnaný: na maximálku to dvacka prohraje tak o 30 km/h, ale to je jenom neověřený odhad. K reálnému porovnání top speed jsme se před koncem zkušební jízdy už nedostali.
A skoro to už vypadá, že se na novém X10 nepodařilo najít ani žádnou slabinu. Design, komfort, jízdní vlastnosti, o všem se dá hovořit v superlativech. Kdybych měl na celkově skvělém dojmu najít nejslabší místo, pak by to byla nejspíš příliš komfortní přední vidlice se svým velkým zdvihem a měkkým odpružením, která trochu kazí dojem z jinak slušně nastaveného podvozku. Úplně mě nepřesvědčil kombinovaný systém brzd, kde stisknutí pravé páčky aktivuje jenom jeden z předních dvoupístkových třmenů, zatímco druhý čeká až co udělá pravá páčka. Příplatkové ABS se ve městě, kde o kluzké povrchy není nouze, určitě vyplatí. To samé platí i pro další asistenční systém ASR, který se s ABS dodává v jednom paketu pod označením Executive. A že se na zmoklých kočičích hlavách kontrola trakce šikne každou chvíli, asi není třeba připomínat.
Cena nejlevnější stopatadvacítky začíná na cifře 134 900 Kč, výbavou nabitá pětistovka bude stát bezmála dvěstě tisíc. Na prostřední X10 350 v základní verzi si připravte 139 900 Kč, budete-li chtít verzi Executive, tak ještě o 15 tisícovek víc. To určitě nejsou nejlevnější nabídky současného trhu, ale za luxus, pohodlí a bezpečnost se prostě platí.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist