husqvarna_svartpilen_801_2




Začínají platit nové řidičáky

Dneškem vstupuje v platnost novela zákona o silničním provozu, která mimo jiné upravuje rozsah platnosti některých skupin řidičských oprávnění. Jednotlivým úpravám jsme se na tomto místě podrobně věnovali už dříve, ale malá rekapitulace těch nejdůležitějších změn určitě neuškodí.

Velká rošáda proběhne právě u motorkářských řidičáků, kde vzniká nová skupina A2 pro řízení motocyklů s maximálním výkonem 35 kW, dostupná od 18 let. Věkový limit pro získání papírů na neomezený výkon se snižuje na 20 let za podmínky dvouleté předchozí praxe s A dvojkou. Stávající majitelé skupiny A s omezením na 25 kW se automaticky zařadí do skupiny A2, takže mohou rázem řídit o 10 kW silnější motorku, přičemž limit omezení z maximálně dvojnásobku výkonu se na ně nevztahuje.
Adepty na motocyklový řidičák čekají novinky také při výcviku v autoškole - nový zákon například definitivně vyřadí z vozového parku autoškol všechny zbývající Jawy 350, protože pro skupinu A2 předepisuje výcvik na motocyklu bez postranního vozíku s objemem spalovacího motoru nejméně 400 ccm a výkonem alespoň 25 kW.  K rozšíření na neomezené áčko pak bude stačit zkouška z jízdy na motorce o výkonu nejméně 40 kW a objemu alespoň 600 ccm (bez teoretického testu z pravidel silničního provozu).
S novými regulemi už předem počítala většina výrobců, a od roku 2013 zařazuje do nabídky modely splňující podmínku maximálního výkonu 35 kW nebo omezení na tuto hodnotu maximálně z dvojnásobku. Jejich podrobný přehled včetně vybraných ojetin najdete zde.
Nová vyhláška se dotkne také autařů, kterým umožní bez jediné zkoušky či administrativního úkonu usednout za řídítka malého motocyklu s objemem motoru do 125 ccm. Důležitou podmínkou je však automatická převodovka, tudíž se výběr zužuje prakticky jenom na skútry. I tak je ale dost široký, a inspirovat se můžete v našem přehledu.

Video - Besip


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (36x):



TOPlist