globalmoto_duben_nolan




Yamaha WR450F 2012

A je to tady, s rokem 2012 se můžeme těšit na fungl novou Yamahu WR450F! Soutěžní čtyřipade tří ladiček přichází s elektronickým vstřikováním paliva a zbrusu novým rámem, který se svou velikostí přiblížil menší dvěstěpadesátce.

Yamaha WR450F se vždycky těšila veliké oblibě jak u hobbíků, kteří ji proháněli „kolem chalupy“, tak u profíků, kteří v jejím sedle honili sekundy na tratích soutěží třídy E2. Za dobu své existence si vydobyla pověst příjemně ovladatelné a hlavně velice spolehlivé mašiny, která člověka nenechá ve štychu. V závodním depu, ale i v diskuzích na internetu, se už hezky dlouho spekulovalo, kdy Yamaha přijde s novým wéerkem, a jak asi bude vypadat…bude vycházet z motokrosového modelu YZ-F nebo půjde svou vlastní cestou?
Na tyhle otázky odpovídá tisková zpráva, která přestavuje novou Yamahu WR450F modelového roku 2012. Motorka je kompletně nová, dostala elektronické vstřikování, nový rám a pochopitelně plasty, jež se podobají motokrosovým speciálům tří ladiček poslední generace. 
Čtyřtaktní jednoválec s pěticí titanových ventilů dal sbohem klasickému karburátoru a funguje se vstřikováním paliva. Díky tomu by měl být výkon mnohem lineárnější a reakce na plynovou rukojeť citlivější. Do života ho probouzí elektrický startér, ovšem nechybí ani klasický kick start. Pro vlastní nastavení a mapování motoru je možné zakoupit Power Tuner, který si dokáže pamatovat až 9 různých nastavení. Převodovka nového wéerka nabízí pět rychlostních stupňů.

Video


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.
Hliníkový rám je nyní o něco menší, což by se mělo podepsat na mnohem lepších jízdních vlastnostech a ochotě zatáčet. Rozvor dvanáctkového WR je dokonce o 25 mm kratší, než tomu bylo u předchozího modelu (1 500 mm dříve). Tak trošku je to tím, že rám nového WR je až na pár detailů téměř totožný s novým motokrosem YZ250F. Ostatně na dvanáctkovou dvěpade v akci se můžete mrknout v této reportáži z akce Race the Blue na Kavčáku. Snížila se také výška sedla nad zemí o třicet milimetrů, takže sedlo modelu 2012 leží ve výšce 960 mm, což by mělo vyhovovat i menším offroaďákům. Přední USD vidlice o průměru 48 mm pochází z motokrosového modelu YZ-F. Její charakteristika je samozřejmě podřízena enduro potřebám a dá se kompletně nastavovat podle přání jezdce. Nová je pochopitelně také palivová nádrž, která disponuje objemem 7,2 litru.
Oproti předcházejícímu modelu dostalo nové WR450F daleko dravější design ostrých křivek. Zejména díky předním spojlerům připomíná WR450F motokrosovou YZ250F. Jelikož se blíží italská výstava EICMA, dá se přepokládat, že právě při této příležitosti bude možné wéerko omrknout na živo a dozvíme se o něm víc. 

Pro porovnání nejdříve model 2012 a níže model 2011

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist