husqvarna_svartpilen_801_2




Yamaha Tricity: novinka 2014

Jak už bylo avizováno na podzim v Miláně, do prodeje letos přijde nový tříkolový skútr. Yamaha dnes představila finální podobu modelu Tricity - elegantního a praktického řešení přepravy v městském provozu.

Kapitoly článku

Yamaha se svým prvním tříkolovým skútrem otevírá novou kategorii, které říká „New mobility“. Samotná koncepce se dvěma naklápěcími koly vepředu ale úplně nová není, známe ji už z dřívějška v podání značek Piaggio, Quadro nebo Peugeot.  Každý výrobce ale používá trochu jiný systém zavěšení předních kol, a Yamaha samozřejmě přišla také s vlastním řešením. Systém Leaning Multi Wheel (LMW) pracuje na principu zdvojených vidlic, takže pod přední kapotou pracují celkem čtyři vidlice, umístěné na vnitřní straně kol. Naklánění umožňuje volné uchycení jejich horních konců, kde klasické můstky vidlic nahrazují dvě vahadla.
Na rozdíl od konkurence si také dala záležet na co nejnižší hmotnosti, a se 152 kilogramy strčí všechny ostatní tříkolky pohodlně do kapsy. Kola mají poměrně standardní rozměry - vepředu žehlí nerovnosti čtrnáctipalcové rafky, vzadu je pak o dva palce menší kolo.
Na něj se přenáší výkon nového čtyřtaktního 125ccm jednoválce o maximální hodnotě 11 koní přes klasický variátor, umístěný v rámci zadní kyvky. Protože se Tricity vejde do výkonového limitu pro řidičáky skupiny B, nebylo třeba spojovat brzdný účinek tří kotoučovek do nožního pedálu, a Yamaha mohla použít jiný kombinovaný brzdový systém. Unified Brake System (UBS) funguje tak, že levou páčkou jezdec ovládá brzdy na předních i zadním kole, zatímco pravá páčka ovládá pouze předek.
Yamaha Tricity se zanedlouho začne prodávat v Thajsku, kde se také vyrábí, a k nám by se měla dostat ještě letos v létě. Přesná cena zatím nebyla stanovena, ale podle všech indicií vypadá hodně slibně - pod 100 tisíc korun.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist