globalmoto_duben_nolan




Yamaha Super Tenere se oblékla do Tokia

První tovární koncept nové Super Tenere v Tokiu zatím ukázal jen základní myšlenku a tvary naznačené s využitím látky, která vzdáleně evokuje beduínský pouštní oděv. Skvělou zprávou pro všechny milovníky a majitele předchozí verze Supertenerky je, že to Yamaha myslí s vývojem nového modelu opravdu vážně a finální verze bychom se měli dočkat již příští rok.

Hodně zajímavé ale jsou i technické náznaky, které tento koncept a nově vzniklý oficiální miniweb na adrese  www.super-tenere.com o budoucím modelu prozrazuje. Hlavním rysem je paralelní dvouválec o objemu 1200 ccm s pootočenou klikovkou v úhlu 270 stupňů po vzoru TDM. Motor rozšířený o chladiče namontované na bocích bude opatřen finálním převodem pomocí kardanu, nastoupí i kontrola trakce, systém ABS s třemi různými režimy a propojený brzdový systém. První odhady ohledně technických údajů hovoří o výkonu kolem 115 koní na méně než 200 kg suché váhy. Máme se na co těšit, The Lord of Yamaha Adventures přijíždí...
Prodejní úspěchy velkých maxiendur v čele s BMW R1200GS (viz společný test cestovních endur) zjevně nedají ostatním značkám spát. Přestože milovníci předchozího modelu Supertenerky (viz pěkný článek o tomto modelu v rubrice Zkušenosti s moto) by možná uvítali ještě terénnější pojetí, prodeje prozrazují, že většina zákazníků si žádá přesně takové spojení silného motoru, cestovního ducha, silniční ovladatelnosti a terénní průchodnosti, jakou nabízí právě velká cestovní endura.
Kola 21 vepředu a 19 vzadu na konceptu spolu s pořádným drapáckým vzorkem naštěstí naznačují, že i přes velkoobjemový motor a kardan to Yamaha myslí s terénním duchem vážně. Super Tenere tak doufejme neudělá svému názvu ostudu a naváže na pouštní speciály, které pod tímto názvem v osmdesátých letech jezdily na špici soutěžního pole soutěže Paříž-Dakar.

Video Yamahy z výstavy v Tokiu

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist