globalmoto_unor




Yamaha šokuje novinkou Niken

Tříkolové skútry se systémem vahadlové přední nápravy jsou s námi již nějakou dobu, ovšem japonská Yamaha se nyní vrhá do oblastí dosud neprobádaných. Seznamte se s novinkou Niken – s plnohodnotnou sportovní tříkolkou.

Kapitoly článku

Oficiální označení Nikenu zní LMW, což je zkratka pro „Leaning Multi-wheeler“ ve volném překladu potom „nakláněcí vícekolka“. Dvě kola vpředu mají zajistit vyšší stabilitu a pocit jistoty během jízdy po nedokonalém povrchu, ovšem celková koncepce nemá nijak omezovat náklony ani sportovní využití.

Co na Nikenu rozhodně zaujme na první pohled, to je agresivní futuristický design, který jako by vypadl z filmu o Transformerech. Na přídi se klene rozložitá maska s úzkými sportovními světlomety, pod kterou se rozestupují dvě přední kola. Každé patnáctipalcové kolo je letmo zavěšené hned na dvojici obrácených teleskopických vidlic. Jednotlivé vidlice si ovšem svou sílou nezadají s vidlicemi z moderních supersportů.

V horní části je dále umístěno vahadlo, zajišťující protichůdný pohyb obou kol. Zůstává otázkou, zda půjde pohyb kol uzamknout, tak jako to umí obdobné systémy u některých skútrů. Z důvodu zachování co nejnižší hmotnosti ale tipujeme, že Yamaha nic takového neplánuje.

V příhradovém rámu, vypadajícím jako z normální motorky, objevuje se pohonná jednotka v podobě vodou chlazeného řadového tříválce. Jeho přesné specifikace Yamaha zatím neprozradila, nicméně docela určitě se jedná o stejný motor, jaký nalézáme v modelu MT-09. Pokud nedojde k žádným zásadním změnám, můžeme tedy očekávat objem 847 ccm a výkon okolo 115 koní.

Niken vypadá jednoznačně zajímavě, ovšem na kompletní technické detaily si musíme ještě několik dní počkat. Kompletní informace, snad i s plánovaným vstupem na trh a předpokládanou cenou, odtajní Yamaha večer 6. listopadu při příležitosti tiskové konference na motosalonu Eicma.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Jisté ale je, že se budeme v budoucnu s podobnými motocykly nebo skútry setkávat častěji. Honda delší dobu také pracuje na tříkolce Neowing.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jarda-Bekr přispěl 1 Kč
imu přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):
Motokatalog.cz



TOPlist