yamaha_demo_tour




Yamaha NMAX: od léta i pro Evropu se 125 ccm motorem

Po Indonésii, kde byl představen letos v únoru, se nový skútr Yamaha NMAX objeví také v ulicích evropských měst. Japonská značka tak rozšíří svoji už tak dost bohatou nabídku skútrů, na které je možné usednout i s řidičákem na auto. Novinka s avizovanou spotřebou těsně nad dva litry přijde na prodejny v průběhu letošního června.

Kapitoly článku

Jednou z klíčových vlastností nového skútru bude podle všeho dostupnost - ať už z hlediska pořizovacích nebo provozních nákladů. Přesnou cenu pro český trh zatím neznáme, ale dá se očekávat, že Yamaha nasadí hodně atraktivní cifru, podobně jako Honda u bestseleru PCX125. Doplněno 19.5.2015: Yamaha stanovila doporučenou prodejní cenu na 74.990 Kč vč. DPH, skútr bude v prodejci od července 2015.
Jako pohonná jednotka nového skútru poslouží kapalinou chlazený jednoválec o objemu 125 ccm, který je vyladěný paketem technologií, označovaným BLUE CORE. Ty mají jediný společný cíl - dosáhnout co nejmenších výkonových ztrát zůsobených vlivem vnitřního tření.
K tomu napomáhá třeba vyosení válce vůči klikové hřídeli, nebo povrchová úprava vrstvou DiASil  uvnitř válce. Spotřebu paliva dostává na rekordní hodnoty také systém proměnlivého časování ventilů VVA , který přepíná dvě různé vačky na sacích ventilech v závislosti na otáčkách motoru. Kromě úspory benzínu přispívá i k plynulejšímu zátahu a lepšímu průběhu výkonu. Chladič umístěný po straně má kromě vyšší účinosti přinést víc místa v prostoru pro nohy jezdce. Převodovka je samozřejmě automatická s variátorem.
Základ podvozku tvoří nový rám z ocelových trubek malého průměru, který Yamaha vyvinula speciálně pro model NMAX. Odpružení zajišťuje vzadu dvojice tlumičů se zdvihem 90 mm, vpředu je pak klasická vidlice. Třináctipalcové ráfky jsou zdařilým kompromisem mezi stabilitou a obratností ve městě, a zároveň mají podpořit sportovní charakter skútru. Kotoučové brzdy s průměrem disku 230 mm na obou kolech hlídá ABS, montované jako součást standardní výbavy.
Přes svoje kompaktní rozměry se NMAX chlubí relativně velkou přepravní kapacitou. Pohodlně odveze dvoučlennou posádku, a pod sedlo se kromě integrální přilby vejde ještě pád drobností navíc. Při jejich ukládání do zavazadlového prostoru usnadní práci pružinový mechanismus, který drží sedlo v odklopené poloze.
Osvětlení je osazené výhradně LED diodami, přičemž dvě přední potkávací světla prostřední střídá při přepnutí na dálková jedno centrální.  Také kompletně digitální přístrojovku s LCD displejem, schovanou za malým štítkem, osvětlují LEDky.
V ČR bude Yamaha NMAX stát 74 990 Kč a na prodejny dorazí první kusy už v červnu 2015. Na výběr budou barevné varianty červená, stříbrná, bílá a černá.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist