yamaha_demo_tour




Yamaha 04GEN: oblečená neoblečená

Použít při výrobě kapotáže místo plastu kouřové plexi je zajímavá myšlenka, kterou představila Yamaha na konceptu skútru 04GEN. Když ale necháte kdekoho jen tak koukat pod sukni, musí to mít nějaký důvod. V tomto případě jsou vystaveny světu na odiv prvky hliníkového podvozku.

Už i Vietnam má od letoška svoji motocyklovou výstavu, a vzhledem k tamní koncentraci skútrů v ulicích není těžké uhodnout, proč Yamaha představuje svůj koncept právě v Ho Či Minovo městě. Koncept GEN04 se od jiných skútrů odlišuje hlavně tím, že odhaluje ty části, které běžně bývají schované pod nalakovanými plasty. Na jednoduchém černém rámu, posvařovaném z ocelových trubek, ostatně není nic atraktivního. Yamaha se ale má čím chlubit. Svůj koncept postavila na hliníkovém rámu a netradičních tvarech - i když jistá podobnost s italským designem by se tu najít dala. Originalitu však návrhářům upřít nelze.

Tisková zpráva nešetří superlativy; píše se v ní o ztělesnění ženské krásy a důstojné elegance, nebo optickém propojení vnějšího vzhledu s interiérem. Chybí v ní však jakékoli technické údaje, a přitom třeba takové brzdy by si zasloužily podrobnější vysvětlení. Z fotek konceptu není úplně jasné, co se ukrývá pod černým deklem, ale na jedné skeči je vidět kotouč namontovaný přímo do ráfku a samotný kryt pak nejspíš slouží jako držák jednopístkového třmenu.

Zajímavě řešená jsou i světla nebo přístrojovka, nahrazená chytrým telefonem, nemluvě o podvozku postaveném na hliníkovém rámu. Pokud jde o hnací ústrojí, vypadá to na klasickou kombinaci motoru s variátorem a přímý pohon zadního kola, jaká se u skútrů používá běžně. 

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist