yamaha_demo_tour




Wakan Roadster, klasika z Francie

Jde o velice povedený café-racer z francouzské provenience, který sice brázdí silnice už nějaký ten měsíc, určitě ale stojí za to shlédnout a hlavně slyšet záznam z předváděcí jízdy. Dvouválec o obsahu 1640 ccm má opravdu co nabídnout po všech stránkách.

Design toho moderního café-raceru byl navržen ve Francii v jen pár let existující firmě Wakan (z jazyka indiánského kmene Siouxů by tohle slovo prý šlo volně přeložit jako „naše duše“). Motory dodává firma S&S sídlící v Illinois. Ta se zabývá stavbou V-twinů už přes padesát let, a tak je přísun zkušeností a komponentů špičkové kvality zaručen. Vše je doladěno lehkostí chrom-molybdenové konstrukce a svižným dvouválcem o výkonu 120 koní.

Zmínka o Roadsteru 100 se poprvé mihla na webu koncem první poloviny roku 2008, do prodeje na evropském trhu se dostal ale až v lednu 2009. Posouzení, jestli je spojení moderního designu a tradicionalismu výborné či ještě lepší, je na každém zvlášť. Motocyklu kromě francouzského šarmu rozhodně nechybí velká porce originality a dravosti.
Dá se říci, že z Francie vzešel vlastně jenom návrh. Tohle retro je složeno jen z těch "nej" součástek vyrobených jak v Evropě (včetně České republiky), tak i v Americe. Motor, jak už bylo zníněno, je i s řemenem a karburátorem Keihin z USA, kola Marchesinis a přední vidlice Ceirin jsou z Itálie, zadní vidle jsou od Sachse.
Předpokládá se že 70 % této limitované edice se prodá na severoamerickém kontinentě, nicméně je možné, že jej někdo náhodně spatří třeba na nějakém srazu v Německu či jinde.
Roadster se nabízí ve 4 základních barvách - královská modrá, měsíční stříbrná, saténově červená a černá, vždy je to doplněno pruhy rozdílných barev. Je samozřejmostí, že na přání lze za příplatek objednat motocykl v jakékoliv barvě. Základní cena je 28 000 Eur.

Video



Technické parametry

Obsah:
1640ccm
Převodovka: 5-ti rychlostní
Výkon: 120ks při 5750 ot./min.
Kroutící moment: 162,7Nm při 4250 ot./min.
Přední tlumiče: nastavitelné 46mm Ceriani
Zadní tlumič: Sachs s nastavitelným předpětím pružin
Přední brzda: šestipísek AJP o průměru 340mm
Zadní brzdič: dvojpístek AJP o průměru 220mm
Přední pneu: 120/70ZR-17 Michelin Pilot Power
Zadní pneu: 180/55ZR-17 Michelin Pilot Power
Výška sedla: 79 cm
Objem nádrže: 12,9 litru
Váha: 177kg
Maximální rychlost: 250 km/h

www.engmore.com

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist