globalmoto_duben_nolan




Výstava Motosalon 2012

Symbolický začátek motorkové sezóny už pomalu klepe na dveře. V rámci dvouletého intervalu se letošní Motosalon podívá už podruhé na brněnské výstaviště a výhoda domácího prostředí bude tentokrát na straně Moravanů. Vyplatí se na tradiční přehlídku motocyklů, příslušenství, doplňků, oblečení, a všeho co souvisí s životem v jedné stopě, vážit cestu do Brna i návštěvníkům z Čech?

Historicky první ročník Motosalonu v Brně před dvěma lety ukázal, že nezáleží na tom kde se výstava koná, ale co může příchozím nabídnout. Návštěvnost předčila veškerá očekávání hned během prvního otvíracího dne, a po  závěrečném sečtení všech prodaných vstupenek museli zmlknout i největší skeptici. A čím chce přilákat návštěvníky areál BVV letos?
Stánky všech vystavovatelů budou soustředěny opět v pavilonu P, zatímco sousední hala Z bude letos poprvé vyhrazena doprovodnému programu. Z motocyklových výrobců je na seznamu vystavovatelů naprostá většina významných značek, ale bohužel ani letos nenajdete všechny pod jednou střechou. Někteří dovozci dali přednost souběžně konané výstavě v pražských Holešovicích, o které připravujeme samostatný článek, jiní od výstavních aktivit upustili úplně. 

A Spirit

Pod společnou vlajkou se shromáždí motocykly a skútry značek Aprilia, Gilera, Moto Guzzi, Scarabeo a Vespa. Kompletní modelové řady všech zmíněných výrobců ozdobí především inovované retro modely Moto Guzzi V7 Stone a V7 Special, nové skútry Aprilia SR Motard, Piaggio Beverly 350 Sport Touring nebo legendární Vespy v limitovaných edicích.

ASP Group

Hlavní doménou firmy z Žebráku jsou sice čtyřkolky, ale anii příznivci jedné stopy by neměli  stánek ASP Group minout bez povšimnutí. Dominantní postavení budou mít čtyřkolové novinky značky Arctic Cat , z jejíž produkce se v Brně  poprvé představí  sportovní side-by-side Wildcat 1000 a čtyřkolka do extrémního terénu 1000H2 EFI MUD PRO.  Taiwanská značka TGB  vyrábí kromě čtyřkolek také skútry, takže kromě Blada a Targeta budou k vidění i praktická přibližovadla nejen do města. Chybět nesmí ani letošní kolekce přileb LS2, které patří do širokého portfolia značek, dovážených firmou ASP Group. Závodní šmrnc dodají stánku speciály Martina Lišky a Marka Fišera, připravené na sezónu 2012. Martin Liška zpestří program na stánku svojí autogramiádou.

BMW

Zásadní novinkou na stánku mnichovské značky budou oba nové maxiskútry C 600 Sport a C 650 GT, které rozšiřují nabídku BMW o další, zatím neobsazenou kategorii. Zastoupení ve třídě Naked biků zajistí inovovaný model F800R, a v nejúspěšnějším segmentu značky budou BMW reprezentovat G650GS Sertao a R1200GS v limitované edici Rallye.

Guewer

Zelenou scénu bude reprezentovat firma Guewer se svojí širokou nabídkou elektroskútrů. Pokud vás alternativní způsob dopravy po městě zajímá, zastavte se na stánku Guewer a dostanete více informací o aktuální nabídce. Díky nulovým emisím bude možná  návštěvníkům k dispozici  i testovací jízda přímo uvnitř pavilonu.

Harley-Davidson

Na stánku americké legendární značky bude k vidění celkem 14 motocyklů novinek Sportster Seventy-Two a Softail Slim. Pro ty, kdo teprve uvažují o řidičáku na motorku, bude připravena možnost vyzkoušet si jízdu na testovacím válci, zvaném JUMPSTART. Pokud jste navštívili Motosalon v loňském roce, určitě vaší pozornosti nemohl uniknout  neustálý řev túrovaného Harleye u vchodu do haly 2.

Honda

Honda připravila na letošní sezónu nejvíc novinek a pro jejich prezentaci potřebuje také největší výstavní plochu. Na 624 čtverečních metrech bude vyskládáno 44 motorek, včetně všech nových modelů: Crosstourer 1200, Integra, NC700S, NC700X, CBR1000RR Fireblade, Goldwingu a dalších. Kromě toho si u Hondy můžete na vlastní oči prohlédnout  závodní stroj loňského mistra světa královské kubatury MotoGP Caseyho Stonera.

Jawa

Domácí výrobce motocyklů svojí nevelkou expozici vyhradí především svému nejnovějšímu počinu se společným motorem Minarelli 660 ccm. Kromě základního provedení Sportard se dá očekávat avizovaná verze Sportard Enduro s devatenáctipalcovým předním kolem, a chybět nebude ani nová JAWA 660 California. Jestli se na dvacetimetrový stánek vejdou k  také upravené California  250 a 350, se necháme překvapit.

KTM

Také značka KTM se má letos čím chlubit. Z nových modelů bude jistě největší atrakcí nový Duke 690, ale svoje obdivovatele najdou určitě také další nové motocykly - 690 Enduro R, 690 SMC nebo Duke 125 / 200. Rakouské značce se dlouhodobě daří na sportovním poli, a  jako důkaz si v Brně můžete prohlédnout motocykly Taddy Blazusiaka (5x vítěz Erzberg Rodeo, vítěz World Indoor Enduro Champ na KTM 250 EXC -2T) a Martina Bauera (vítěz IDM na KTM 1190 RC8R ). Kolega Jarda Šíma by  měl  do Brna přicestovat  rovnou ze svého putování po Africe na motocyklu KTM 990 Adventure Dakar, a zájemci o autogram tohoto legendárního cestovatele budou mít příležitost k osobnímu setkání.


Kymco/Quadro

Dovozce značky Kymco, společnost MSA Motorsport Accessories, se od letošního roku stala také zástupcem značky Quadro na českém trhu.  Kromě nových skútrů a čtyřkolek značky Kymco, včetně cestovního maxiskútru  Myroad 700i ABS a dalších nových modelů,  se na jejím stánku můžete poprvé setkat s naprostou novinkou - tříkolkou Quadro 350D.

Triumph

Na stánek dovozce motocyklů britské značky Triumph bude návštěvníka lákat hlavně nejvíc očekávaná letošní novinka - cestovní enduro Explorer 1215 - ale i další nové modely, jako je například vyšperkovaný Speed Triple R nebo Boneville v limitované edici Steve McQueen.

Ural

Oficiální prodejce motocyklů Ural pro Českou republiku představí v Brně nejen dva nové modely, ale oslaví také 70. výročí založení Irbitského motocyklového závodu. Nenechte si ujít příležitost vidět jubilejní model Ural M-70, nebo Ural T-SWD - odlehčený model za sníženou cenu.

Yamaha

Yamaha představí všechny své novinky pro sezónu 2012 , a k vidění bude také kompletní edice WGP 50th Anniversary v čele s legendární YZF-R1. Kromě novinek  bude největším lákadlem na stánku závodní motocykl YZF-M1 vicemistra světa kategorie MotoGP Jorge Lorenza a upravené motocykly Yamaha VMAX Hyper Modified, na kterých se podíleli světově uznávání úpravci Marcus Walz, Ludovic Lazareth a Roland Sands.

Příslušenství

Výstavě motocyklů by nebyla kompletní bez stánků firem, které se specializují na motorkové příslušenství. Přilby, oblečení, boty, ale také nejrůznější doplňky na motocykly budou vystavovat dodavatelé: Y-shop (Arai, Dainese, Held, Rizoma, Highway Hawk,  Cardo, Arrow, Pirelli, Metzeler), Nokamoto (Shark, Clover), PSÍ Hubík, Shoei, Motopoint, Geneze (Rukka, Schuberth), Kushitani, Mototrade (Büse, Rocc, Marving), MBW, Nerve, Sumoto, ForBikers, Anila, Elit, Recall, Restless, Sava, Mitas, Moto S+P, M.C.F., Ermax a další.

Doprovodný program

Velkým „tahákem“ bude kaskadérská show společnosti Crazy Day s.r.o. Třikrát denně se v pavilonu Z představí pětice kaskadérů na motocyklech a skútrech, in – line bruslích, FMX kolech a čtyřkolkách. Vrcholem celé  show je  Globus smrti, což je ocelová klec o průměru 6 metrů, ve které se 3 jezdci potkávají v rychlostech až 50 km/h. Celý tým Crazy Day s.r.o. se skládá přibližně ze 30 sportovců, z nichž mnozí jsou mistři republiky a umisťují se i na předních příčkách ve světových soutěžích, takže bude jistě na co koukat.
V pavilonu Z se bude odehrávat také kaskadérská show nejlepšího českého stuntridera Martina Krátkého. Sám Martin ke své připravované show na Motosalonu 2012 říká: „V Brně bych rád ukázal kousky jak na šestistovce, na které běžně jezdím, tak i na své eMZetě, která je divácky velmi atraktivní. Během vystoupení bude k vidění spousta triků, jak lze motocykl nestandardně používat.“
Jedenáctinásobného mistra ČR v trialu, Míru „Lisáka“ Lisého, budou moci návštěvníci spatřit buď při jeho mototrialové show v pavilonu Z, nebo ve venkovní zóně bezpečné jízdy při akci „Jezděte s Mírou!“.
V rámci doprovodného programu bude možné absolvovat předváděcí jízdu na čtyřkolkách TGB a Arctic Cat, nebo se podívat na exhibiční jízdu na čtyřkolkách v podání kaskadéra Marka Matouška.
V sobotu večer se bude tajit dech divákům v hale B, kde od 19 hodin začíná Freestyle Motocross Show. Jezdecká účast zatím není potvrzena, ale podle předběžných zpráv by se měli zúčastnit vybraní jezdci z naší domácí FMX jezdecké špičky v čele s freestylovým navrátilcem Petrem Kuchařem. V rámci vložených ukázek se představí Kuchařův svěřenec juniorský freestylista Matěj Česák. Ze zahraničí jsou v jednání například přední jezdci z Itálie Ivan Zucconi, Jader Toninello či Miki Monti, Rakušan Martin Schenk, Maďar Peter Hujber a další. Nejlevnější vstupenka na FMX Show stojí 199 Kč.

Otvírací doba, vstupné, parkování

Pokud se k výstavišti dostanete jinak než autem, můžete pro vstup do areálu využít  kromě hlavní brány ještě několik dalších vchodů, které jsou v plánku označeny červenou šipkou. Parkovací kapacitu pro 850 aut nabízí 20 Kč na hodinu patrové garáže firmy Expoparking, které se nachází v blízkosti pavilonu E. Další místa jsou na menších parkovištích u brány číslo 8, kde zaplatíte za celý den 150 Kč.

Výstava pro veřejnost začíná ve čtvrtek 8.3.2012, kdy má otevřeno stejně jako v pátek 9.3. a v sobotu 10.3. od 9 do 19 hodin. Pokud patříte mezi tzv. odbornou veřejnost, můžete si expozice prohlédnout už ve středu 7.3.2012 v době od 13 do 18 hodin, ale počítejte s příplatkem za klid. Vstupné na středeční odpoledne stojí 300,- Kč, zatímco základní celodenní taxa v následujících dnech činí jen 180 Kč. Pokud se registrujete na stránkách veletrhu předem, nebo patříte do kategorie děti 6 - 15 let, studenti s potvrzením o studiu, držitelé průkazu ZTP a ZTP/P, či senioři od 65 let, budou po vás chtít jen 150 Kč. Děti do 6 let mohou vstoupit dokonce zcela zdarma.

Video z loňské výstavy Motosalon



Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):



TOPlist