husqvarna_svartpilen_801_2




Voxan Wattman s výkonem 200 koní

Znovuzrozená francouzská značka Voxan si pro nás připravila lahůdku v podobě elektro cruiseru s brutálním výkonem, rychlým dobíjením a neotřelým designem. Motorka byla představena na Paris Motor Show a tvůrci o ní tvrdí, že jde o „nejsilnější elektro motorku na světě“.

Voxan vzkřísil marocký multimilionář Gildo Pallanca Pastor, který už s elektropohonem koketoval dříve. Společně s designérem Sachou Lakicem stvořili zajímavá elektroauta jako projekt značky Venturi, kterou Pastor také vlastní. Zálibu v elektrice převedli i na dvě kola a rozhodně je na co se dívat.
Elektro-cruiser Wattman disponuje kapalinou chlazeným elektromotorem s výkonem 200 koní a krouťákem 200 Nm v rozmezí od 0 do 10 500 otáček. Z 0 na 100 km/h vystřelí za 3,4 vteřiny a metu 160 km/h zdolá za 5,9 vteřin. Maximálka je 170 km/h.
O přenos neustálého výkonu, který není přerušován řazením, na zadní kolo se stará řemen. Hodně zajímavá je i rychlost dobíjení. Z 0 % na 80 % by se baterie o kapacitě 12,8 kWh měla dobít za méně než 30 minut a to díky konektoru Combo II. Plně nabitá baterie vystačí na 180 km jízdy.
Revoluční motor je usazen v hliníkovém rámu. Chladič, motor a baterie jsou zakapotovány a vypadají jako součást rámu. Působí to hodně robustně, až neforemně. Na dalších materiálech se také nešetřilo. Wattman disponuje karbonovými koly, brzdami Beringer 4D a dalšími vyspělými komponenty.
Wattman je sice nejsilnější elektromotorka, co se koňských sil a točivého momentu týče, ale konkurence má navrch - v maximální rychlosti, i ve zrychlení. Rozpohybovat 350 kilo vážící cruiser dá přece jen trochu zabrat. Nicméně, cruisery nejsou primárně určeny k dosahování závratných rychlostí. Cena není známá, rozhodně ale nebude malá.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist