yamaha_demo_tour




Victory Octane oficiálně představena

Informace o avizované novince byly na webu americké značky zveřejněny přesně podle plánu společně s prvními fotkami. Finální podoba modelu Octane není zas tak daleko od konceptu Combustion, který předcházel jejímu představení, pohonnou jednotku tvoří podle očekávání kapalinou chlazený vidlicový dvouválec.

Kapitoly článku

Victory se sice nevydala přímo směrem, jaký naznačil Project 156 - závodní speciál postavený na závod Pikes Peak - ale přesto se nedá říci, že by zůstala v zaběhnutých kolejích. Model Octane se vymyká z dosavadní produkce nejen novým motorem, ale také stylem agresivního uličníka. Že vám snad jeho silueta trochu připomíná Indian Scout? Ale jděte.

Ani motor není úplně totožný s agregátem Scoutu. Victory použila stejnou konstrukci  s úhlem sevření válců 60°, čtyřventilovými rozvody DOHC a kapalinovým chlazením, ale zvýšila objem na 1 179 ccm. Zdvih pístů je přitom shodný, změnilo se ale vrtání o 5 mm. Lehce narostla i komprese a samozřejmě i výkon. Victory hlásí 104 koní při 8 000 otáčkách, točivý moment 103 Nm je k dispozici v šesti tisících.

Tyto parametry zpracovává šestistupňová převodovka, připojená přes lankem ovládanou spojku, přenos na zadní kolo pak obstarává ozubený řemen. Podle prvních fotek to vypadá, že utrhnout zadní gumu od asfaltu nebude žádný problém.

Podvozek je postavený na rámu z lehké slitiny, kombinované s ocelovými trubkami. Přední osmnáctipalcové kolo vede vidlice s progresivními pružinami, která nabízí zdvih 77 mm, vzadu jsou dva tlumiče se zdvihem 120 mm. Maximální úhel náklonu je 32° na obě strany.

Brzdění zajišťují dvě kotoučovky - každá na jednom kole - přičemž k přednímu dvoupístku na 298mm kotouči vede opletená hadice. Pro americký trh se model vyrábí bez ABS, do Evropy jej však výrobce bude muset tímto systémem zřejmě dovybavit. Suchá váha pak možná lehce naroste přes rovných 240 kg, což je údaj platný pro základní model.

Victory Octane byla představena jako model 2017, ale v prodeji se určitě objeví už letos. Zájemci v USA už znají i cenu, která začíná na 10 499 dolarech.  To je skoro o tisíc babek méně, než stojí zmiňovaný Indian Scout.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz



TOPlist