husqvarna_svartpilen_801_2




Motorkář objel celý svět v rekordním čase

Urs Pedraita má příznačnou přezdívku Grizzly. A pokud nevíte, jak si jí vysloužil, tak vězte, že se jedná o opravdu hodně houževnatého frajera. Takového, který stanovil nový rekord ve zdolávání cesty kolem světa.

Celá jeho štreka začala 12. března v Daytoně na americké Floridě. Cíl byl jasný – přejet všechny osídlené kontinenty (tedy s čestnou výjimkou Antarktidy, ale co by tam taky člověk dělal) po jejich nejdelší ose. Grizzlymu přitom dělal společnost stroj, který je stejně typicky americký, jako město ze kterého startoval. Upravené Victory Cross Country Tour by si asi spousta z nás na cestu kolem světa nevybrala, nicméně jak se ukazuje, jedná se patrně o docela ideální motorku.Z Daytony se Urs vydal na západ, prosvištěl skrz USA a pokračoval na jih zdolávat Jižní Ameriku. Zde jeho tempo na chvíli zbrzdily úřady v Chile, ale ani to jej nezastavilo, aby pokračoval v krasojízdě přesunem do Austrálie, kterou po vlastní ose přelétl řádově za dny. Následuje další cesta letadlem, tentokrát do Afriky, kterou zdolal od jihu k severu a odsud se přesunul do Evropy.

Starý kontinent se rozhodl Urs projet vrchem, což znamenalo přejezd Skandinávie a také další, tentokrát poněkud přírodnější problém. Jistý finský sob totiž neměl pro honění rekordů na motorce pochopení a postavil se Victory do cesty ve chvíli, kdy jelo asi 100 km/h. Grizzly je však zjevně silnější než sob, takže zatímco nebohé zvíře střet nepřežilo, Urs pokračoval i po incidentu dál v cestě.

Následovalo Rusko, jízda Asií na jih do Singapuru a poslední let letadlem z Asie na Aljašku. Poslední etapu svojí cesty zvládnul Urs za neskutečných 9 dní, během kterých přejel celou Kanadu až zpátky do USA a po legendární Route 66 dojel zpět do Daytony, kam dorazil 10. července. Suma sumárum to dělá 76 259 kilometrů nájezdu.

Celá cesta trvala 119 dní a 21 hodin, což samozřejmě překonává starší rekord Brita Nicka Sanderse 120 dní a 2 hodiny. Říkáte si, že se jedná o neskutečně drobný rozdíl? Ve skutečnosti je o hodně větší. Zatímco od Sandersova času jsou odečteny všechny „čekací“ pauzy strávené na letištích, hranicích a úřadech, Urs Pedraita uvádí čas včetně těchto průtahů, kdy jen seděl, točil palci a nemohl jet nikam. Dohromady tedy Grizzly strávil na cestě 72 dní a 13 hodin, dalších 47 dní a 8 hodin zabraly průtahy, přelety a přeplouvání mezi kontinenty. Nutno uznat, že je to opravdu úctyhodný výkon.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (48x):



TOPlist