globalmoto_duben_nolan




Nová značka Vertigo ukázala netradiční koncept Ursus

Velmi netradiční motorko-skútr s názvem Ursus se objevil již na listopadovém veletrhu Eicma. Tehdy kolem něj nevznikl nijak velký poprask, ovšem pravdou je, že Ursus rozhodně stojí za trochu pozornosti.

V první řadě by bylo vhodné vysvětlit, co je to vlastně ona značka Vertigo, o které jste docela jistě nikdy neslyšeli. Jedná se projekt podnikatele Manela Jana, který vydělal na svých dětských autosedačkách a kočárcích dost peněz na to, aby si založil vlastní firmu na výrobu trialových motorek. První závodní modely jsou už venku a tak přišel čas ještě na jeden neotřelý stroj, určený do města i pro zábavu.

Ursus je již na první pohled zvláštním křížencem mezi endurem, naháčem a trialovou motorkou. Tou největší zvláštností je ale fakt, že se o přenos výkonu stará variátor, takže si do směsice žánrů můžete přičíst ještě skútr. Vlastně jediný stroj, který se pojetí Ursusu alespoň zdánlivě blíží, je nově představený terénní skútr Honda X-ADV. I ten je ale na první pohled především klasickým skútrem, což se o Ursusu rozhodně říci nedá.

Vidina je taková, že by Ursus měl posloužit svému majiteli stejně dobře při denním dojíždění ve městě, jako při víkendových výletech za zábavou. Mezi mnohé zajímavosti lze zařadit třeba i stupačky. Jezdci jsou totiž k dispozici hned dva páry. Ten jeden je vpředu a umožňuje pozici jako na skútru, ten druhý více vzadu a tehdy se na Ursusu sedí jako na enduru. V prostoru pod falešnou nádrží se dokonce nachází prostor pro přilbu a další drobnosti.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Na Eicma se sice představil zatím pouze koncept, ale faktem je, že Ursus směřuje velmi rychle do býroby a mohl by se na trhu objevit již během nadcházejícího roku. Vertigo navíc nechce zůstat pouze u jedné verze a Ursus by měl být k dispozici s jednoválci o objemech 350 a 450 ccm, případně i s nejsilnějším dvouválcem o objemu 600 ccm. Ještě zajímavěji zní plánovaný pohon obou kol, případně i hybridní pohonné ústrojí, doplněné elektromotorem. Aby Vertigo ukázalo svou novinku v plné síle, hodlá se do budoucna zúčastnit dokonce i Rallye Dakar.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist