yamaha_demo_tour




Václav Král, výstava předního designéra

Tuto výstavu plánoval Václav Král ve spolupráci se Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy ke svým sedmdesátým narozeninám. Osud mu to nedopřál a výstava se tak změnila v retrospektivní přehlídku jeho celoživotní tvorby.


Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
4. března – 21. května 2006
Václav Král /27. 9. 1936 – 26. 10. 2005/ se narodil v Ostravě a většinu života prožil v Roztokách u Prahy.
Od dětství rád kreslil a brzy se jeho zájem soustředil na automobily a automobilové závody. V Mladé Boleslavi vystudoval Vyšší průmyslovou školu automobilní a leteckou. Svůj první designérský návrh karoserie automobilu vytvořil již v 18 letech pro karosárnu pana Tměje.


Po studiu pracoval až do konce 60. let v automobilce Škoda. Jeho činnost měla široký záběr i mimo automobilku. Známy jsou jeho průhledové kresby automobilů v motoristických časopisech 50. – 80. let /první skicu pro Svět motorů nakreslil ve svých 16 letech/. Stal se jedním ze zakladatelů podniku Metalex, který vyráběl formule a autokrosové speciality. Pro své vlastní závodění zkonstruoval a postavil pod značkou Baghira několik autokrosových a silničních speciálů /Buggy a Spider/.


Po skončení své závodnické éry v 70. letech se věnoval průmyslovému designu. Dodnes se vyrábí a vyváží do světa závodní vozítko pro mládež Havel Buggy. Mezi další práce patří MTX Roadster na bázi Škody Favorit, midibus ZlinLiner, supersportovní Tatra MTX V8, modernizace T613 zvaná Tatra Prezident, sportovní Dioss Rebel a Innotech Mysterro oceněný „Národní cenou za design 1993“, Jawa Athena, spolupráce na konstrukci a designu závodních tahačů Buggyra, nová Jawa 650 a replika první makety vozu Porsche 356 pro Německé národní technické muzeum v Mnichově.


Jedním z posledních děl je výtah v prostorách Národní galerie ve Veletržním paláci, který byl ohodnocen cenou „Vynikající design“. Více než 10 let působil Václav Král jako pedagog na ČVUT v Praze, kde vyučoval design dopravních prostředků. Tvorbu svých studentů, kterým se intenzivně věnoval, představil i na výstavě Design dnes ve Středočeském muzeu v roce 2003. Od roku 2000 byl předsedou Asociace designérů Unie výtvarných umělců České republiky. V roce 1994 s Václavem Králem natočil Vladislav Kvasnička dokument ze série Gen – Galerie elity národa. 8. května, kdy se v muzeu pořádá již 27. ročník jednodenní výstavy historických vozidel,
bude tedy dvojnásobným svátkem automobilů a jejich příznivců. Výstava bude otevřena denně mimo pondělí 10 – 18 hodin a bude doprovázena malou výtvarnou dílnou. Web: www.vkdesigngroup.com

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist