husqvarna_svartpilen_801_2




V Rumunsku už se volně na enduru nesvezete

Zajet si na enduro do Rumunska, to byl fenomén. Krásná příroda, přátelští lidé, dobrá dopravní i cenová dostupnost a lítání po kopcích bez omezení. Jenže tomu je konec. Od září totiž v této balkánské zemi platí nový zákon zakazující vjezd motocyklů do lesa.

Rumunům zřejmě došla trpělivost a řekli si, že již nechtějí sloužit jako největší enduro areál pro celou západní Evropu. Od 1. září je v platnosti zákon, který v lesích zdůrazňuje jejich rekreační funkci pro turistické účely. Pěšky nebo na kole ano, na motorce už ne.

I když úplná stopka to není. Rumunské motocyklové federaci FRM se totiž podařilo do znění zákona prosadit pár výjimek. V tom nejdůležitějším paragrafu se praví: „Volný přístup motorovými vozidly, motocykly, terénními vozidly nebo mopedy do národního lesa je zakázán, s výjimkou organizovaných sportovních, rekreačních a turistických aktivit, které lze provádět pouze na lesních silnicích nebo na speciálně označených a schválených trasách.“ Čili budou povoleny jak závody, tak jízdy v rámci nějaké organizované skupiny. Cestovek, které pořádají do Rumunska enduro výjezdy, je spousta, zejména ze západní Evropy.

Všechny tyto akce a jejich trasy ale budou muset být samozřejmě dopředu nahlášeny, zkonzultovány a povoleny příslušnými orgány, rozhodně vám neprojde, když utvoříte skupinu a jeden si nechá vytisknout vizitky s nápisem CK Enduro Rumunsko. Na kolik vás případné porušení zákona vyjde, to zatím není jasné. Pokud byste se chtěli zdokonalit v rumunštině a zajímalo vás původní znění tohoto nového doplňku lesního zákona č. 46/2008, najdete ho tady.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 16.5 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
SUSMEN přispěl 3 Kč
Páčkalíny přispěl 3 Kč
Květek1 přispěl 3 Kč
L6L přispěl 3 Kč
Bulvak přispěl -1.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist