husqvarna_svartpilen_801_2




Triumph míří na solnou pláň. Chce pokořit rychlostní rekord

Po dvou letech, kdy počasí nad solnou plání Bonneville rychlostním rekordům nepřálo, vrací se Bonneville Speed Week a s ním i spousta týmů, které chtějí zdolávat rekordy v různých kategoriích. Jedním z nich je i Triumph, který se na motocyklu Rocket III Streamliner pokusí překonat rychlost na dvou kolech.

Jak je vidět na obrázku, rekordní stroj je prakticky letadlo bez křídel. Pod takřka osm metrů dlouhou karbon-kevlarovou karoserií se ukrývají hned dva motory z Triumphu Rocket III, ovšem dopované turbodmychadly a živené metanolem. Celé to má dohromady výkon 1000 koní, který se přenáší na zadní kolo, stabilizované obří karbonovou ploutví.

Jak už asi tušíte, každý kdo sedne (nebo spíše lehne) do takového stroje, musí být svým způsobem tak trochu šílenec. Není proto divu, že Triumph obsadil svůj rekord-lámající motocykl závodníkem Guyem Martinem. Známý vyznavač adrenalinu a několikanásobný vítěz Tourist Trophy říká, že je z celého projektu nadšen, jeho stroj je prý skvěle připraven a on se nemůže dočkat, až se s ním vydá na solné jezero.

Dosavadní stanovený rekord v dané kategorii je 605.7 kilometrů za hodinu. Triumph nicméně doufá, že se jejich stroji podaří překonat magickou hranici 400 mil za hodinu, což je v přepočtu 643.7 kilometrů za hodinu. Jestli se Triumphu opravdu zadaří, to zjistíme již za pár dní. Bonneville Speed Week se koná ve dnech 13. až 19. srpna.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist