journeyman_brezen




Šok z Anglie, Triumph se chystá na ostrá endura a krosky! Pomáhat mají světová esa

Léto bývá obdobím, kdy zavedení světoví výrobci motokrosů a endur prezentují své stroje pro následující modelový ročník. Ovšem letošní léto se stalo speciální tím, že vstup do téhle společnosti oznámila značka, od níž jsme to vůbec nečekali. Britský Triumph.

Vlastně proč ne? Historii na to má. Kdo by neznal fotky ikonického Steva McQueena z nějakého pouštního závodu? V 60. a 70. letech byl Triumph v offroadu pojem. Jenomže to už je tak dávno, že v tomhle oboru značka dávno ztratila kontinuitu a po svém znovuzrození počátkem 90. let se soustředila hlavně na silnici a maximálně tak cestovní endura Tiger. A od těch je to k ostrému soutěžáku sakra dlouhý kus cesty.

Ovšem přesně po ní se teď Triumph vydává. „Společnost Triumph s potěšením oznamuje, že vývoj rozsáhlé řady zcela nových soutěžních motocyklů kategorie motokros a enduro je v plném proudu,“ hlásí hned první věta krátké tiskové zprávy, která dále mluví o tom, že do obou disciplín Triumph plánuje tovární závodní program a účast na té nejvyšší úrovni, tedy logicky mistrovství světa. A to je sakra rozdíl, dělat jednoduchá endurka pro nenáročné hobbíky, anebo nabroušené stroje, které se mají zařadit po bok všech těch kátéemek, Husqvaren, Hond, Yamah, Bet a dalších. „Dnešní oznámení znamená začátek nové kapitoly pro značku Triumph, na niž se všichni obrovsky těšíme. Jsme 100% odhodláni dlouhodobě působit v tomto vysoce konkurenčním a náročném světě s jasnou ambicí nabízet řadu vítězných motocyklů pro zcela novou generaci jezdců na strojích Triumph,“ uvedl k tomuto tématu šéf Triumphu Nick Bloor. Člověka by jako první věc hned napadlo, jestli to třeba nebude pro Triumph vyrábět někdo další, ale o žádné spolupráci Britové nemluví, takže to vypadá opravdu na čistě vlastní vývoj.

A je jasné, že Angličané nebudou objevovat Ameriku od základu, nýbrž že se spolehnou na zkušenosti lidí, kteří v téhle branži něco dokázali. To se dá očekávat především v konstrukčním oddělení, nicméně nové partnery si Triumph našel i mezi těmi, kteří dobře vědí, co to znamená, provozovat závodění na nejvyšší úrovni a vozit domů medaile a tituly. S testováním a přípravou na závodění proto budou pomáhat motokrosová legenda Američan Ricky Carmichael a spolu s ním pětinásobný mistr světa v enduru Španěl Iván Cervantes. Ricky, patnáctinásobný vítěz motokrosového a pětinásobný superkrosového šampionátu AMA, je z přístupu Triumphu nadšený: „Stavět něco nového úplně od základu je pro mě v téhle části mého života naprosto fascinující zážitek, a co na mě zanechává obrovský dojem, je oddanost, nadšení a vůle všech konstruktérů a vývojářů Triumphu, s nimiž jsem se setkal. Cíl mají všichni stejný, udělat skutečně top světové produkty. Tohle není vzrušující období jenom pro mě, bude to úžasné i pro celý offroadový svět, až do něj přibude další značka.“ A Iván dodává: „Pro každého závodníka je tohle splněný sen, pracovat zaprvé s takhle legendární značkou a zadruhé vytvářet něco úplně nového. Triumphy jsem obdivoval už jako malý, když jsem je sledoval ve filmech, a teď už se nemůžu dočkat, až je uvidím závodit a stát na prodejnách a budu vědět, že součástí tohoto projektu jsem byl i já.“ Kdy to bude, to ještě Triumph neprozradil, další zprávy prý máme očekávat v příštích měsících. Je jasné, že tohle je běh na dlouhou trať, byť dost práce už je určitě uděláno. Co myslíte, jakou typickou barvu si Triumph pro svoje offroady vybere?

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Lukynkrejci přispěl 5 Kč
Zdenek54 přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist