globalmoto_duben_nolan




Nový Triumph Sprint GT 1050

Pověsti o znovuzrození velkého cesťáku Triumph Trophy se nepotvrdily. Místo něj Angličané pro sezónu 2011 představili inovovanou verzi sportovně-cestovního modelu Sprint, která ale dostala řadu vylepšení a nových funkcí s důrazem na lepší cestovní využitelnost.

Rám, design i pohonná jednotka zůstává ve stejném stylu jako u dosavadního pět let starého modelu Triumph Sprint ST 1050, ale všechny komponenty prodělaly výraznou inovaci. Řadový tříválec o zdvihovém objemu 1050 ccm byl pro nový model GT posílen o 5 koní na celkových 130 hp (97kW při 9200 ot/min). Zvýšila se i hodnota maximálního krouťáku na 108 Nm a co je důležitější, nyní je k dispozici již o 1200 ot/min níže než předtím. Díky tomu by motor měl být pocitově výrazně nadupanější a vhodnější pro dlouhé cesty s plnou zátěží. Stejně jako zdvihový objem se u GT nezměnil ani objem nově tvarované nádrže 20 litrů, u kterého továrna udává dojezd 320 km. K tomu by mělo přispět i delší zpřevodování šestého převodového stupně oproti ST.
Po stránce podvozku došlo k prodloužení zadní kyvky a tím i prodloužení rozvoru na 1537 mm, takže nové GT bude o dost více laděné do cestovna. Zůstalo jednostranné zavěšení zadního kola, ale změnilo se umístění výfuku - z pod sedla se přestěhoval klasicky podél zadního kola, což také přispěje ke snížení těžiště.
Cestovnější konstrukce umožnila posílení cestovní výbavy - 31 litrové boční kufry a velký topcase s opěrkou, k dispozici budou i další cestovní samozřejmosti jako vyhřívané rukojeti, ABS v rámci standardní výbavy a možnost přiobjednání gelového sedla či vyššího plexištítu. Hodně se zapracovalo také na brzdovém systému s lehčími disky a novými destičkami, které by měly vylepšit účinek i citlivost.
Celkově tak na trh přichází zajímavý sportovně laděný cesťák, který sice výkonem nedosáhne do konkurenčního boje mezi hypertourery typu VFR1200F či K1300GT, ale na druhé straně rozšíří nabídku i pro cestovatele toužící po něčem tak trochu odlišném a střiženém do sportovna.

Video


Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist