globalmoto_duben_nolan




Tali Connected, smart helma z Francie

Časy se mění a vypadá to, že pro motorkáře bude zanedlouho důležitý i lednový veletrh spotřební a výpočetní elektroniky CES, konaný v Las Vegas. Další ze zajímavostí tam představených je francouzská motocyklová helma od start-upu Tali Connected.

Když si vybíráte helmu, zajímá vás spousta věcí – z jakého materiálu je skořepina, v kolika velikostech se vyrábí, z čeho je interiér a zda jde vyndat a vyprat, jak je řešené zapínání, větrání, uchycení plexi, kolik helma váží… Tak nic z toho se o Tali nedozvíte. Jako by to ani nebylo důležité. Tady totiž jde o ty smart funkce. Tak snad vývojáři nezapomenou, že helma má hlavně chránit hlavu a ne být nosičem elektronických blbinek. Na druhou stranu, když vystavujete na veletrhu elektroniky, jste tam kvůli té elektronice. Co je pozitivní, že ta helma opravdu existuje, není to jen počítačový obrázek. I když tedy designem připomíná kousky ze sci-fi filmů 80. let, což jí ale může u určité zákaznické skupiny přidat plusové body. Průzor na plexi vypadá vyloženě obří, což je fajn pro bezpečnost a také je tady první z mnoha vychytávek téhle přilbice, to plégo je elektrochromatické, čili samozatmavovací.

Různé druhy samozatmavovacích plexi používá více značek, které ale nepotřebují mít v helmě řídicí jednotku jako Tali. To nejdůležitější vidíte na první pohled – světýlka. Hodně světýlek. Tedy světelné pásy, abychom byli přesní. Tahle helma má být rozšířením osvětlení vašeho stroje. Detaily Francouzi neuvádějí, jen že je integrovaný světelný systém připojený k motocyklu. Svítí dopředu, dozadu, bliká, má brzdové světlo. Důvod je jasný, být pořádně vidět.

Co u takové helmy nesmí chybět, je samozřejmě připojení k telefonu a hlasová komunikace. Tou ovládáte hovory, navigaci nebo poslech hudby. A aby helma byla úplně nejvíc smart, nesmí samozřejmě postrádat vlastní aplikaci do telefonu, díky níž dokážete sdílet svou polohu s přáteli, nahrávat trasu či sledovat helmu v reálném čase, z čehož budou hodně kyselí náhodní lapkové. A dokonce by měla umět sama zavolat pomoc v případě nehody. No, uvidíme. Nápady to jsou dobré, nicméně pořád věříme, že ta helma bude především bezpečná, pohodlná a nebude vážit nějaký nesmysl. Při předpokládané cenovce za hranicí 1000 eur to určitě úplně kasovní trhák nebude.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Bogodar přispěl 3 Kč
Zdenek54 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist