journeyman_brezen




Suzuki 2009 - GSX-R1000, SFV650, M1500

Stoleté výročí od založení značky Suzuki proběhlo v Paříži ve znamení nových modelů. Novinářům se tak představily první tři novinky pro sezónu 2009. Mezi ně patří očekávané Suzuki GSX-R1000, Suzuki M1500 Intruder a pravděpodobný nástupce SV650, Suzuki SFV650 Gladius. Podívejte se s námi na první fotky a základní informace, podrobnější představení těchto modelů přineseme v reportáži z výstavy Intermot v Kolíně na začátku října.

Suzuki GSX-R1000 K9

Nový model designově navazuje na minulou verzi a dá se říci, že všechny její výrazné rysy ještě opticky zesiluje. S ještě odvážnějšími zahnutými výfuky vypadá zkrátka ještě divočeji a svérázněji, než model K7. Po konstrukční stránce se může pochlubit novým kompaktnějším motorem s vyšším kompresním poměrem a kratšími zdvihy. Díky menšímu motoru bylo možné použít delší kyvku a přitom se mohl zkrátit rozvor kol. Výsledkem těchto změn by měl být zase o něco lehčí (hned o 5 kg) a výkonnější stroj než předchozí verze. K dispozici bude elektronický tlumič řízení, možnost nastavení tří map vstřikování.

Suzuki SFV650 Gladius

Gladius znamená latinsky „meč“ a latinský název také hned prozrazuje, že si designéři jako vzor vybrali italskou školu MV Agusty či Ducati. Podle všeho v budoucnosti půjde o nástupce u nás velmi oblíbené SV650, která v současném provedení nesplňuje budoucí emisní normy. Ale třeba se mýlím a Suzuki nás na podzimních výstavách překvapí ještě nějakou novinkou. Gladius je totiž prezentován tak trochu jako „motorka pro holky“, čemuž odpovídají i líbivé zaoblené tvary, které v ničem nepřipomínají ostře řezané rysy SV650.
Dvouválec do V s úhlem 90° a objemem 645 cm3 je přímo odvozen z SV650, měl by však být o něco klidněji naladěn více na střední otáčky a nižší spotřebu. Proto by měla stačit nádrž o objemu 14,5 litrů. S hmotností 202 kg bude SFV jen o málo těžší než konkurence například v podobě modelu Kawasaki ER-6N. Gladius bude nabízen v zajímavých barevných kombinacích - podívejte se sami na fotky.

Suzuki Intruder M1500

Třetí novinkou je menší bratříček k úspěšnému modelu M1800R, který by měl nabídnout téměř stejně charismatické svezení, avšak s menším průvanem v peněžence. Designově opravdu na první pohled nejsou vidět žádné podstatné rozdíly, snad kromě mírně odlišného tvaru přední masky. Tento model by měl přijít na trh až v polovině příštího roku a nabídne velmi podobné zážitky jako osmnáctistovka - poměrně značnou suchou hmotnost 328 kg, pětirychlostní převodovku s kardanem a pořádný zátah vodou chlazeného véčkového dvouválce se zdvihovým objemem 1462 ccm.Konstruktéři udělali vše pro to, aby uchlácholili ekology a stále tvrdší emisní normy pro rok 2009 - elektronické vstřikování, vstřikování dodatečného vzduchu do výfukové soustavy, katalyzátor, optimalizované zapalování.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist