yamaha_demo_tour




Paříž: Suzuki + video

Plna optimizmu vlétla na pařížský motosalon japonská Suzuki. V boji s konkurencí vyrazila k zákazníkům s osvědčenou řadou svých zbraní, které v letošním roce řádně provětrala a připravila v nové generaci. Na pařížské výstavě představila širokou paletu svých modelů ve velké a ucelené expozici.




Suzuki GSX-R 600/750

Přesně podle zažité dvouleté tradice byly představeny inovované verze supersportovní řady GSX-R 600/750. Na první pohled za sebou oba stroje opět mají důkladnou přípravu v aerodynamickém tunelu. Agresivnější vzhled dostala především přední maska a výraznější úpravy a prodloužení se projevily i na koncovce výfuku - mimo jiné i kvůli emisím. Inovace se rovněž dle vzoru GSX-R1000 projevily i v mapování. Vše bylo doplněno o systém SDMS (Suzuki Drive Mode Selecotr), které umožňuje elektronické nastavení průběhu záběru motoru ve třech režimech, podobně jako u nové Hayabusy. Nová je také řídící jednotka, kterou řídí 32bitový procesor.




U šestistovky byl zvýšen kompresní poměr z 12,5:1 na 12,8.1. U obou verzí byly zvětšeny výfukové kanálky z 39 mm na 41 mm. Výkonové parametry zatím nebyly zveřejněny, jen připomenu, že pro ročník 2007 měla sedmpade výkon 150 koní. U obou modelů došlo ke zvýšení objemu nádrže o půl litru na 17l. Veškeré změny a úpravy mají za následek nepatrné navýšení hmotnosti na 163/165 kg, které však jistě neovlivní sportovní zážitek z těchto sportovně vyhraněných strojů. Lehce pozměněno bylo rovněž barevné provedení.



Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa

Tato královna velkých sportovních strojů si po tolika letech na trhu již výraznější modernizaci určitě zasloužila. V novém provedení rozhodně neztrácí nic ze svého majestátu – spíše naopak. Aktuálnímu modelu vévodí uhrančivé černo-oranžové provedení, které v nabídce doplní modro-černá a černá. Motocykl byl kompletně přepracován podle aktuálních trendů značky a to jak po stránce vzhledu, tak samozřejmě především v technice. Výrazně přepracována byla přístrojová deska a přístroje, které nyní zahrnují čtyři analogové budíky ve středu doplněné o digitální ukazatel zařazené rychlosti s dalšími údaji. Přední maska samozřejmě nezapře původní nadčasové linie. Výraznější úpravy najdeme na zádi, které kromě velice vydařené koncové svítilny dominují po vzoru svých soukmenovců dvě trojboké mohutné koncovky výfuku.


Celé vzezření tak vypadá ve stylu tohoto japonského stroje dost divoce a futuristicky. Po technické stránce došlo k revoluci. Objem motoru se díky prodloužení zdvihu o 2 mm vyšplhal z 1299 na 1340 ccm a každý válec dostal čtveřici titanových ventilů a dvojicí vstřikovacích trysek. Motocykl by měl nyní podle papírových hodnot dosahovat maximálního výkonu někde kolem 144 kW (196 koní) při 8900 ot/min. Hayabusa byla vybavena posledními vymoženostmi, jako je např. patentovaný systém vstřikování SDTV, či S-DMS(Suzuki Drive Mode Selector), který umožňuje jezdci vybírat ze tří předvolených nastavení režimu motoru podle jízdních podmínek a úmyslů jezdce. Samozřejmostí je plnění emisních norem Euro-3. Přepracována byla výška nádrže a zvětšeno přední plexi. Jezdec by tak bude celkově více v zákrytu před poryvy větru. Velikost palivové nádrže však byla zachována na 21 l. Podle výrobce byly provedeny rovněž změny na podvozku a brzdách. Vpředu jsou v základu montovány radiální třmeny. I přes navýšení objemu a všechny nové vymoženosti se hmotnost stroje ustálila na vcelku slušných 220 kg.

Oficiální video



Suzuki M1800R/R2 a C1800R

Suzuki na poli velkých cruiserů přišla pro letošní rok s úpravou svého drobečka Intruder M1800R. Pro evropskou scénu připravila hned další dvě modelové modifikace. Kvalitní a oblíbený základ tak byl doplněn o lehce megalomanskou a futuristickou verzi R2. Ta i přes monstrózní objem nezapře jistou podobnost s modelem V-Rod od H-D, ať už je to v oblasti světla či třeba krytu chladiče. Jedná se spíše o individualistickou záležitost, která má ohromit a zapůsobit, nicméně jedná se rovněž o pořádný kus motocyklu s impozantním vzhledem a stylem podpořeným monstrózním motorem o objemu 1793 ccm.

Naproti tomu C1800R razí více klasiku velkých cruiserů, které nabízí svému jezdci o trochu více pohodlí a komfortu. Plošinové stupačky, klasické kulaté světlo, loukotě, výraznější prostor pro spolujezdce a v neposlední řadě klasické roury výfuků, tak to je ve zkratce C1800R. Pěkně vyhlížející a kvalitně zpracovaný model má patrně především dát ráznou odpověď na úspěšnou řadu Yamaha Midnight Star. Samostatnou kapitolou byl na výstavě upravený kousek M1800R pod názvem „Thunderbike“ v oranžovo-stříbrném provedení. Koneckonců to můžete posoudit s přiložených fotografií.

Zajímavou nabídku celé expozice doplnil očekávaný offroad model Suzuki

RM-Z450

nově se vstřikováním. Jako zajímavý pracant se v nabídce čtyřkolek tvářila nová velkoobjemová strojovna pod označením Suzuki Kinquad 750 AXi 4X4s opravdu zajímavou hmotností 275 kg.




Pro začínající jezdce Suzuki představila novinku

DR 125SM

. Ta osloví asi především mladé příznivce, kteří hledají alternativu do města k stále populárnějším skútrům. Avšak ani na tomto poli Suzuki nezahálela. V Paříži proto přišla, podobně jako ostatní výrobci v minulosti, s alternativou městského skútru s většími koly pod příznačným označením

Sixteen 125/150

a Address 125.

Video: Suzuki

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (26 MB).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist