globalmoto_duben_nolan




Nůžky se rozevírají. Suzuki představila V-Strom 1050DE s velkým předním kolem

Když Suzuki přišla pro sezónu 2020 s novým modelem V-Strom 1050 ve dvou verzích, silničně zaměřeným standardem a dobrodružnějším XT, rozdíly mezi nimi byly pouze ve výbavě. Nyní japonská značka oznámila nové V-Stromy 1050 pro rok 2023, kde standardní verze zůstává a namísto XT přichází verze DE, která se liší už i technicky. Po dlouhé době Suzuki s předním 21“ kolem!

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Suzuki asi netušila, jak moc se s modelem V-Strom představeným přesně před 20 lety trefí do vkusu zákazníků. První litrový stroj s tímto názvem byl představen pro rok 2002, až o dva roky později přišla šestsetpadesátka, která většího sourozence nakonec v oblíbenosti ještě předstihla. Dokonce do té míry, že se po 50 000 prodaných kusech první generace litrový V-Strom stáhl z evropského trhu. Ovšem změna zákaznických chutí si vyžádala jeho návrat, druhá generace přišla v modelovém roce 2014 a poznali jste ji podle nového designu s malým zobanem pod světlem, na který si Suzuki dělá historický nárok, protože tohle řešení míval legendární DR Big daleko dřív, než s ním přišlo BMW ve svých GS. Tahle druhá generace už měla zvětšený motor z 996 na 1037 cm3, pěknou elektronickou výbavu a hlavně kvality svého předchůdce, čili šlo o velmi dobře ovladatelný cestovní stroj, schopný převézt vás i po horším povrchu. Také se těchto nových Stromků prodalo během pár let 35 000 kusů.

První V-Strom 1000 (2002) a druhá verze V-Strom 1000 (2014)

Třetí generace, to byl ročník 2020 a to, co jsme vzpomínali již v úvodu, a sice vůbec poprvé se velký V-Strom objevil ve dvou verzích. Ač se objem motoru nezměnil, jméno se z V-Stromu 1000 změnilo na V-Strom 1050, ale není divu, že Suzuki chtěla novinku nějak odlišit. Odkaz na DR Biga tady byl v celkovém designu, nikoli už jenom v zobáku, elektronicky se opět Suzuki posunula výš a hlavně nová verze XT byla co do výbavy podstatně odlišnější, než jak tomu bylo u malých šestsetpadesátek, kde se pouze vyměnila litá kola za vyplétaná. Dlužno říci, že cenový rozdíl mezi oběma verzemi byl větší než u menších modelů, ale těch 10 % navíc za XT bylo vlastně nic, když člověk uvážil, co všechno za ně dostává. A vůbec po finanční stránce byl V-Strom velké lákadlo, na které slyšelo za ty tři roky 15 000 zákazníků. Akorát že pravověrní milovníci DR Bigů a dobrodruzi vyrážející často mimo civilizaci se nechávali slyšet, že to XT je prostě pořád moc silniční. Chtělo by to něco víc do terénu…

Třetí generace nabídla standardní V-Strom 1050 a verzi 1050XT (2020)

A tak je Suzuki vyslyšela a pro rok 2023 je tady nová, již čtvrtá generace. Po stránce vnějšího vzhledu na první pohled nic nepoznáte, nový V-trom vypadá stejně jako doposud, ovšem pod kapotami je standardní varianta vylepšená o pár prvků a verze V-Strom 1050DE je úplně nová. Takhle jsme chtěli, aby vypadalo XT už před těmi třemi roky. Najdete tady již zmíněné velké přední kolo, jinou geometrii, odpružení s většími zdvihy a celkově je motorka vyšší a lépe vybavená pro jízdu v terénu, a to i po stránce elektroniky. Tak si to pojďme probrat detailně.

Vývoj a testování nového modelu V-Strom 1050 DE

Nejprve se podíváme na to, co mají oba modely společného. Parametry 90° vidlicového dvouválce o objemu 1037 cm3 se nezměnily, pořád je tu 107 koní a 100 Newtonmetrů, a vlastně po mechanické stránce je tu vše stejné až na sodíkem plněné výfukové ventily, které pomáhají udržovat nižší teplotu ve spalovacím prostoru. Ovšem když se podíváme na převodovku, tak tam už jsou změny větší. Jednička a šestka jsou více „do rychla“ pro hladší přechod z jedničky na dvojku a z pětky na poslední kvalt. Ovšem ona se i zadní rozeta zvětšila z původních 41 na 45 zubů, a když se podíváte na staré a nové převodové poměry, tak oba změněné kvalty jsou jenom o fous rychlejší než dříve, zato na dvojku až pětku bude mít motor lepší zátah než dřív a ještě mezi prvními dvěma kvalty nebude takový odskok. To zákazník určitě ocení, nicméně myslím si, že ještě daleko větší radost bude mít z toho, že oba V-Stromy dostávají sériově obousměrné rychlořazení!

Tím se dostáváme do další oblasti, a tou je elektronika. Opět obě verze modelu V-Strom 1050 obdrží komplexní balíček u Suzuki známý jako S.I.R.S. (Suzuki Inteligent Riding System), který obsahuje spoustu jednotlivých prvků, z nichž některé tu už byly a některé ještě ne. Šestiosá inerciální jednotka je nově shodná pro obě verze, což je rozhodně skvělá zpráva pro tu standardní, jež se také dočkala tempomatu, do letoška vyhrazeného pouze pro verzi XT. Ten bude fungovat od dvojky výš a v rozmezí od 25 do 160 km/h. Elektronický plyn dostal trochu tužší chod, zejména na začátku při otevření, což má přinést lepší kontrolu a více „kabelový“ pocit. I nadále tady jsou tři motorové mapy (Active, Basic, Comfort), Easy Start (stačí ťuknout do tlačítka startéru) či Low RPM Assist (po zařazení jedničky se zvednou volnoběžné otáčky), stejně jako vypínatelná třístupňová kontrola trakce. Ovšem pozor, v modelu DE má ještě pozici G jako Gravel, která zabraňuje opravdu pouze příliš velkému prokluzu zadního kola, ale nějaké to driftování v terénu by umožnit měla.

A změna je i při opačné akci, tedy brzdění, kde jste si doposud mohli vybrat ze dvou úrovní zásahu náklonového ABS, ovšem varianta DE přináší tak žádanou možnost vypnutí antibloku aspoň na zadním kole. Elektronika brzd je navíc dále vybavena systémem pro sjezd z kopce (Slope Dependent Control System) i pro zabrzdění při stání do kopce (Hill Hold Control System), navíc dokáže podle chování stroje zjistit, jestli jedete sólo nebo naložení, a podle toho upravit své fungování, hlavně rozložení brzdné síly mezi přední a zadní kolo.

Vy si ale po nasednutí všimnete té největší elektronické změny, a tou je nový TFT displej. Heuréka! Tohle V-Strom fakt potřeboval, ten starý LCD displej s fontem z 80. let byl prostě tragický. Letošní silniční cesťák GSX-S1000GT ukázal, že v Suzuki přeci jenom vědí, jak udělat hezkou přístrojovku, a na to, co Japonci namontovali na nového Stromka, se bude opravdu moc pěkně koukat. S 5“ úhlopříčkou nejde o žádnou mega televizi, ale na adventuru to bude určitě dostatečný rozměr. Navíc je tady denní a noční zobrazení a varování na vás budou vyskakovat ve velkých čtvercích. Ovládání je klasicky z levého řídítka a dlužno připomenout, že v Suzuki nikdy nebyli zastánci složitostí, takže by to mělo jít pěkně intuitivně. Zmínka o konektivitě v tiskové zprávě chybí, takže to vypadá, že tenhle budík nebude tak chytrý jako na gétéčku, ale i tak – Suzuki, díky!

Konečně TFT displej

Na podvozku proběhla jediná změna, která je společná pro obě verze, a sice hliníkový dvojitý páteřový rám je lehčí a zároveň tužší díky jiným metodám výroby. A dál už je to o těch rozevírajících se nůžkách. Zůstaneme u podvozku, tam je to nejviditelnější. Zatímco standardní V-Strom 1050 litá kola o průměrech 19“ vpředu a 17“ vzadu, V-Strom 1050DE nabídne ráfky vyplétané a ten přední o velkém offroadovém průměru 21“. Trochu škoda, že vzadu zůstala sedmnáctka, ale ona se z V-Stromu stejně neměla stát kroska, takže to asi ničemu vadit nebude. Zdvihy odpružení KYB (vpředu plně nastavitelná, vzadu předpětí a hydraulicky odskok) totiž jsou sice delší, ale ne nějak extrémně, když se ze standardních 160/160 mm dostáváme na kombinaci 170/168 mm.

Hliníkový dvojitý páteřový rám je lehčí a zároveň tužší

Verze DE ovšem dostává i jinou zadní kyvnou vidlici, která je delší při zachování stejné tuhosti (vlastně torzně je na tom ještě o 10 % lépe), což má dobře ladit s tím větším předním kolem. Rozvor se tak prodloužil o 40 mm, jiná je i geometrie přední vidlice, samozřejmě podstatně tupější – úhel téměř o dva stupně, závlek je delší o 16 mm. A když už jsme u těch čísel, světlá výška se zvedla o 25 mm – něco udělají zdvihy, něco to větší kolo a delší kyvka. Důležité je, že spodek verze DE chrání bytelný hliníkový šusplech a po stranách motoru najdete trubkové padáky.

 Verze DE s předním kolem 21 palců (nahoře) versus standard a 19 palců (dole)

Vyšší světlost jezdec samozřejmě pozná už při nasednutí, V-Strom 1050DE je o těch 25 mm vyšší než standardní verze. Ovšem tady se nám oproti stávajícím provedením obracejí karty, neboť u standardu si budete moci nově sedlo posunout o 20 mm výš, zatímco na DE zůstává napevno v těch 880 mm a také má jiný tvar. Dokonce je trochu jiná i ergonomie, a to jak kvůli té geometrii a většímu přednímu kolu (celá motorka se tak trochu natočila dozadu), tak proto, že DE dostalo podstatně širší řídítka (o 20 mm na každé straně), která jsou vyrobena z měkčího hliníku a tlustšího materiálu, což je fajn na tlumení rázů, a stupačky tady jsou široké zubaté s vyjímatelnými gumovými vložkami. Oproti standardu s užšími řídítky a čistě gumovými stupačkami tady máte ruce o 21,3 mm výš a o 9 mm blíže k sobě, nohy potom o 5,6 mm výš a o 15,5 mm více vepředu, samozřejmě vztaženo k pozici sedla.

Zbývá nám probrat rozdíly ve výbavě. Tam se dříve standard a XT docela lišily, ovšem nyní si standardní verze docela polepšila, když kromě výše jmenovaných bonusů (tempomat, víceosá elektronika, nastavitelné sedlo) dostala ještě třeba chrániče rukojetí. Jak to bude s centrálním stojanem, to se ještě uvidí, na všech fotkách je, ve výčtu výbavy ale ne. Obě verze mají kompletně LED osvětlení, další bonus pro standard, jenž si doposud musel vystačit s žárovkovými blinkry, v kokpitu najdete USB zdířku, pod sedlem potom 12V zásuvku. Velkou výhrou pro standard je také plexi, které se doposud nastavovalo pouze za použití imbusového klíče do tří poloh, zatímco teď tady je řešení známé z verze XT, tedy nastavení rychloupínákem v přední části, a to do 11 poloh v rozmezí 50 mm. U verze DE potom poznáte, že je určena více do terénu. Její kouřové plexi je totiž o značných 8 cm nižší a trochu užší a nastavuje se přesně tak, jako u standardu doposud – imbusy do tří poloh.

Výbava a nastavení plexi

Nedá mi to a opět musím použít ten výraz: nůžky se rozevírají. A zatímco dříve si standardní verzi kupoval ten, kdo chtěl ušetřit, a XT byla pro ty, kdo chtěli plnou výbavu, a přitom zaměření obou motocyklů bylo i přes odlišný vzhled daný barvami (standard usedlý, XT divoký) vlastně stejné, tak V-Strom 1050 od modelového ročníku 2023 je úplně jiný.

Sám nebo ve dvou?

Standard nabídne hodně podobnou komfortní výbavu, jako mívalo XT, ale zůstává na litých kolech zdůrazňujících spíše silniční směr, a proti tomu verze DE míří mnohem více na šotoliny. Se svými zdvihy a hmotností překračující čtvrt tuny to samozřejmě pořád není žádná Africa Twin nebo Super Adventure R, ale rozhodně má k původnímu DR Bigu podstatně blíže než dříve. Jak se tyto změny osobností projeví na cenách, to se teprve uvidí. Co víme, že standard bude ve čtyřech, „dé-éčko“ ve třech barevných kombinacích, k oběma má Suzuki už připravenou spoustu příslušenství a na prodejnách bychom se nových V-Stromů měli dočkat zřejmě již zkraje příštího roku. I když v dnešní nejisté době něco plánujte…

Standardní V-Strom 1050

V-Strom 1050 DE

Oficiální video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 45 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
dimka přispěl 15 Kč
DaD_cz přispěl 15 Kč
jsmach přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist