husqvarna_svartpilen_801_2




Statistiky prodeje motocyklů za první pololetí

Pohled na nedávno zveřejněné prodejní výsledky jednotlivých dovozců na českém trhu konečně vyvolává trochu optimismu. Po dvou letech strmého propadu obchodních čísel se v prvních šesti měsících nepříznivý vývoj otočil. Přestože jde o mizivá procenta, počet prodaných motocyklů a čtyřkolek oproti srovnatelnému období loňského roku alespoň trochu narostl.

Další dobrou zprávou je, že v celkovém objemu decentně klesá podíl motocyklů kategorie do 50 ccm, a můžeme tedy pomalu začít hovořit o renesanci poptávky po velkých motocyklech. Za první pololetí se v České republice zaregistrovalo celkem 10 237 nových motocyklů a ATV, což je o 242 kusů více než do začátku prázdnin v loňském roce. Malé motocykly do 50 ccm ukrajují z celkového čísla necelých třicet procent. Přestože se může zdát, že největší část prodejní sezóny je už dávno minulostí, obchodníky čeká před roční uzávěrkou ještě pořádný kus práce. Alespoň za předpokladu, že se ve zbývajících měsících nějak zásadně nezmění zaběhnuté chování trhu. Podle údajů za posledních sedm let nikdy nebyly měsíce leden až červen dramaticky silnější než  druhá půlka roku - tradičně činí poměr zhruba 55 procent ve prospěch první pololetky. Za předpokladu zachování obdobných proporcí tak můžeme odhadovat, že souhrnné statistiky za celý rok 2011 budou v součtu vykazovat zhruba 18 600 kusů.
Dříve než se podíváme, kdo si z upečeného koláče ukrojil největší kus, dejme stranou všechny stroje s objemem motoru do 50 ccm. Co bohužel nelze ze statistik spravedlivě vyčlenit jsou čtyřkolky, které výrobci řadí do několika různých kategorií podle způsobu homologace. U značek, které na trh dodávají jak motocykly, tak i čtyřkolky, se proto nedají prodejní výsledky na základě zveřejněných statistiky rozdělit. Všechny hodnoty v přiložených grafech tím pádem zahrnují také ATV.
Trhu nad 50 ccm vévodí stejně jako v loňském roce Honda, která neohroženě vládne také celosvětovým statistikám, následována věčným rivalem Yamahou. Dvěma japonským značkám dělá na stupních vítězů společnost  čínský výrobce skútrů, motorek a čtyřkolek, prodávaných pod značkou  Jonway.
Po rozdělení trhu na kategorie podle zdvihového objemu motoru se na výsluní dostávají i další značky. Honda povrzuje pozici lídra trhu ve dvou kubaturách: 50-125 ccm a 500 - 800 ccm. V prvně jmenované kategorii je poměrně velkým překvapením nová značka na trhu Maxon, za jejímž úspěchem pravděpodobně stojí stejné obchodní praktiky, jaké vynesly loni do oblak značku Rhon. Dovozcem obou značek do ČR (Rhon se letos na  náš trh nedodává)  je stejná firma, která obchoduje především s náhradními díly na automobily. Potěšujícím zprávou je umístění české značky Blata v nejlepší desítce kubatury 50-125 ccm.

Kategorii 125-500 ccm vede Yamaha, která právě v této kubatuře letos uvedla na trh novou modifikaci skútru X-Max 250, a zaznamenala s ní velký úspěch. KTM ve stejné kubatuře těží zhlavně z obliby svých off-road speciálů, a Piaggio zase dobře prodává novou třístovku Beverly a Vespu GTS 300. Takzvaná střední třída, zahrnující motocykly s motorem o objemu 500 - 800 ccm je tradičně doménou japonského čtyřlístku, jen pořadí se na prvních čtyřech místech ve srovnání s loňskem poněkud proházelo. Yamaha si vyměnila druhé místo se Suzuki, na kterou ztrácí pouhé dva kousky. Honda utekla ostatním japoncům i zbytku světa hlavně díky široké nabídce modelů v této kubatuře, a konkrétně pak za prvenství vděčí prodejnosti nového Horneta 600 a Transalpa 700.
Také v nejvyšší kubatuře nad 800 ccm došlo k výměně pozic, když  letos za značkou Harley-Davidson, která nalákala nejvíce zákazníků na model  Sportster Iron 883, následuje bavorský výrobce BMW. Honda musela loňské druhé místo tentokrát přenechat značce Yamaha, a umístěním na čtvrté příčce nepřímo potvrzuje svoje zaměření především na nižší kubatury.
Ve vyšších objemech si naopak čím dál víc upevňuje pozici značka BMW, jejíž populární cestovní enduro R1200GS se za první půlrok stalo absolutním bestselerem mezi motocykly na českém trhu. Ze skútrů se nejvíc prodávala loňská novinka Honda PCX125.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist