globalmoto_duben_nolan




Startup Brake Free nabídne brzdové světlo na přilbu

Na stránkách Indiegogo, kde může kdokoliv představit svůj nápad a shánět peníze od zájemců z celého světa, se objevila novinka, která by mohla zlepšit bezpečnost motorkářů zejména ve městech. Řeč je o brzdovém světlu, které lze přidělat na přilbu.

V první řadě je nutno poznamenat, že s nápadem jako je tento, nepřichází Brake Free zdaleka první. Podobná LED světla, nicméně v nižší kvalitě, lze již nějakou dobu sehnat v Číně od mnoha internetových prodejců, a to relativně za pár korun.

O něco dál je například výrobce přileb Shark, jehož model Skwal má LED světlo přímo integrované v sobě. Některé značky, jmenovitě třeba Impulse Jackets mají potom světla integrovaná v bundách, což je podobný princip. Značka iXS do své bundy Saratov instalovala LED pásek, ale následně prodej i díky vyšší ceně ukončila.

I přes to všechno ale Brake Free rozhodně stojí za pozornost a to zejména kvůli způsobu, jakým funguje. LED světlomet, který se přidělá na zadní stranu přilby pomocí silných neodymových magnetů, totiž nevyžaduje od jezdce vůbec žádnou starost. Není třeba jej nikam připojovat, s ničím párovat, ani jakkoliv řešit.

Po zapnutí, kdy se rozsvítí jen slabší, obrysová světla, využívá Brake Free gyroskopického senzoru k detekci zrychlení, potažmo zpomalení. Už když jezdec začne brzdit motorem, světlo vzadu na jeho přilbě se rozsvítí silněji, čímž je motorkář zezadu lépe vidět. Klasické brzdové světlo motocyklu však přitom zůstává pochopitelně zhasnuté. Při klasickém brždění potom svítí jak světlo motorky, tak světlo na přilbě, což přispívá ještě lepší viditelnosti.

Brake Free se navíc neztratí ani při nouzových situacích. Jakmile elektronika detekuje, že motocykl zpomaluje hodně rychle a došlo tedy na prudké nouzové brždění, LED diody se rozblikají, aby upoutaly pozornost okolních řidičů. V případě potřeby lze přepnout Brake Free do módu „varovek“, kdy konstantně pomalu bliká.

Celé ovládání probíhá skrze jediné tlačítko na vrchní straně a díky integrované baterii nabíjené skrz Micro USB vydrží světlo svítit přes osm hodin. Celkem je po obvodu Brake Free rozmístěno 100 samostatných LED diod a samozřejmostí je odolnost proti vodě. Otázkou celého startupu zůstává, jestli si někdo bude chtít instalovat na svoji přilbu podobnou "bradavici" a co to vše udělá s aerodynamikou a těžištěm přilby.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Momentálně ale Brake Free získalo na serveru Indiegogo 40 tisíc dolarů z požadovaných 50 tisíc a do konce kampaně zbývá ještě měsíc. Cena by měla být předběžně za zvýhodněnou cenu 99 dolarů (2500 korun). Výroba se rozjede začátkem příštího roku a první objednané kusy dorazí k zákazníkům v dubnu příštího roku.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist