yamaha_demo_tour




Snow choppery

Správný Američan se prostě bez chopperu neobejde. Ale když jste mechanikem sněžných skútrů na polární vědecké stanici na Antarktidě, asi si širokých a suchých silnic moc neužijete. Na druhou stranu máte přes zimu dost prázdných víkendů i vyřazených dílů ze sněžných skútrů. Bob Sawicki a Toby Weisser to vzali jako výzvu a z odpadu výzkumné stanice si postavili chopper do sněhu. Jen ta kožená bunda s třásněmi asi na tuhle mašinu nebude to pravé...

Základem je vysloužilý sněžný skútr Ski Doo z roku 1981, poháněný z nádrže ze starého hasicího přístroje. Druhý hasičák je na stlačený vzduch pro vzduchovou sirénu. Brzda z montpáky na pneumatiky, plyn ze stanového kolíku, konstrukce podle toho, jak naohýbané trubky byly zrovna k dispozici.
K tomu šest týdnů, kdy oba mechanici po večerech montovali. Výsledek byl představen v lednu na show kuriozit pořádané galerií McMurdo Alternative Art Gallery (MAAG). Mašina už za sebou má i první delší cestu po Antarktidě, když s ní vyrazili na fotbalový turnaj novozélandskou základnu Scott Base

Při hledání podrobností jsem na webu potkal i následující snímek divokého snow-chopperu ze Skandinávie, bohužel bez dalších podrobností. Otázkou je, zda jde o funkční mašinu, protože s tímto předkopnutým předním kolem, tedy vlastně lyží, už si nedovedu jízdu příliš představit.
A nakonec - o tom, že snahy upravit lehké motocykly pro provoz ve sněhu měli již naši předkové, svědčí i následující fotografie. Jak je vidět, zimní absťák a vymýšlení šíleností na jeho zahnání není jen záležitostí dnešní doby.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (33x):



TOPlist