globalmoto_duben_nolan




Endura Sherco 2016 a limitovaná edice Six Days

Téměř všechny značky už ukázaly své offroadové klenoty pro příští rok. Také francouzské Sherco nezůstává pozadu a představuje endura modelového roku 2016 včetně limitované edice Six Days.

Kapitoly článku

Značka Sherco je jednou z nejmladších offroadových značek, která se věnuje terénním mašinám teprve od roku 1998. Je jasné, že se její modely musí o své postavení na trhu  porvat a když to přeženu, nezbývá jim než strčit do kapsy motorky mnohem větších výrobců. My jsme si letos vyzkoušeli čtyřtaktní a dvoutaktní třístovky a dá se říct, že nám spadla brada. Frantíci to totiž nedělají vůbec špatně a jejich enduro nářadí se rozhodně nekrčí někde v koutě - ba naopak. Nyní intenzivně připravují dakarový speciál a v dohledné době se prý můžeme těšit na supermotardový model a motokrosy.  

S rokem 2016 se u modrožluté značky nekoná žádná revoluce. To ovšem neznamená, že by nedošlo k inovacím.

Čtyřtaktní endura 250 a 300 SEF-R mají novou hlavu a konstrukci válce, což se podepisuje na lepším výkonu a delší životnosti. Změny se dotkly také převodovky, která dostala nové kované pastorky druhé, třetí a čtvrté rychlosti a kované vidličky. Inovovala vodní pumpa, a zapracovalo se na novém mapování motoru. Čtyřtaktní tříkilo získalo nové vstřikování.

Čtyřipade 450 SEF-R přijíždí s novým motorem, který dostal tiší rozvodový řemen, novou vyvažovací hřídel, nový píst a ojnici, ale i upravené mapování pro lepší průběh výkonu. Všechny čtyřtakty se zbavily „klíčového tlačítka“ tedy jakéhosi spínače, který se musel aktivovat před samotným zmáčknutím startéru. Jednoduše se tak eliminuje vybitá baterie při zapomenutí „klíče“ v poloze zapnuto. Lehce je upraven vzduchový filtr, ke kterému je nyní lepší přístup, ale i elektroinstalace v jeho blízkosti. Kromě toho mají všechny endura úplně nový přední blatník nebo stupačky.

Dvoutakty nezůstávají pozadu a přijíždí s novou hliníkovou hlavou válce zaručující lepší výkon a tříkilo s novým pístem. Všeobecně se zapracovalo na průběhu výkonu, kdy je docílena větší pružnost a hladší výkonová křivka. Upraveno je také časování výfukových ventilů, tedy ventilů umístěných u přívěry, které zlepšují výkonovou křivku. Jisté změny zaznamenala mapa „soft“. Dvoutakty mají upravenou spojku, nové stupačky, přední blatník a přepracovanou podsedlovku. Upraven je také výfukový systém, který redukoval váhu o osm procent.

Kromě standardních modelů si Sherco připravilo limitovanou sérii oslavující enduro olympiádu, která se letos jela na Slovensku. Ve slovenských barvách je k dispozici všech pět modelů. Kromě atraktivní grafiky mají lepší sedlo Double Grip 2 a transparentní nádrž, podobně jako verze Factory. Dvoutaktní Six Days model 300 SE-R můžete pořídit již nyní za 204.900 Kč a čtyřtaktní SEF-R za 219.900 Kč.

Oficiální video Enduro 2016:

 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist