globalmoto_duben_nolan




Shark Skwal: první přilba s vestavěnými LED diodami

Aktivní bezpečnost motorkářů se dostává zase o krok dál. V nejbližích dnech opustí fabriku první kusy poměrně zásadní novinky z produkce francouzské značky Shark, která byla představena na podzim v Miláně. Model Skwal je první motocyklovou přilbou, vybavenou integrovanými osvětlením z LED diod.

Nová přilba Shark SKWAL je vystrojena čtyřmi LEDkovými moduly, které napájí vestavěná dobíjecí baterie, umístěná v interiéru. Díky nízké spotřebě LED diod vydrží malý akumulátor dodávat proud do světelného okruhu docela dlouho. Výrobce hovoří o pěti hodinách nepřetržitého svícení a deseti hodinách v přerušovaném režimu na jedno nabití. Budete tedy muset po celodenním ježdění svoji přilbu zase nabít, což může být pro někoho trošku otravné. K doplnění zásob energie stačí běžná nabíječka s USB konektorem. Akumulátor by měl 5 tisíc nabíjecích cyklů, což je vzhledem k doporučenému intervalu pěti let na výměnu přilby dostatečná kapacita. A pro případ, že by baterka přeci jen dosloužila dřív než zbytek přilby, bude k mání jako náhradní díl.
LEDkové moduly svým umístěním splývají s designem přilby a nikde nevyčnívají z povrchu. Dva pásy jsou umístěné na hraně zadního spoileru, další dva pak kolem ventilací na přední straně přilby. Tím je zajištěna viditelnost jezdce z obou stran. Obsluha LED svícení je jednoduchá a řeší se mikrospínačem umístěným na baterce. Blikající či svítící přilba sice asi nezabrání všem nehodám motorkářů, ale určitě pomůže alespoň trochu zmírnit riziko a zvýšit aktivní bezpečnost..
Fajn zpráva je, že Shark Skwal ani s vestavěnou baterií neváží víc než je mezi termoplastovými přilbami zvykem. 1 470 gramů není na integrálku vůbec špatná hodnota. Kromě zvýšené bezpečnosti Skwal nabízí v základní výbavě také řadu praktických prvků, jako je sluneční clona, protimlžící fólie PinLock Maxvision, tunely v polstru pro nositele brýlí, vyjímatelný a pratelný interiér nebo příprava na připojení interkomu Sharktooth. Skwal se vyrábí ve velikostech XS až XL a řadě jednobarevných i grafických kombinací. Prodejní cena na českém trhu začíná u částky 5 900,- Kč, za vícebarevné provedení zaplatíte 6 590,- Kč. První vzorky ve všech velikostech budou k vyzkoušení na výstavě Motosalon, k českým dealerům pak dorazí v průběhu března.


Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist