globalmoto_duben_nolan




Rychlostní rekord BMW s motorem biodiesel

V současných dnech se v českých novinách hodně diskutuje o legislativní normě nařizující přidávání určité části rostlinné složky do nafty. Nyní se objevila další zpráva z motocyklové oblasti, podle ní není dieselům a rostlinným olejům zapovězena ani jednostopá oblast.

Speciální motocykl postavený z větší části z dílů modelu BMW R 1150 RT a s dvoulitrovým vznětovým motorem z vozů BMW řady 3 překonal světový rychlostní rekord v kategorii dieselových motocyklů na solném jezeře Bonneville v Utahu a dosáhl rychlosti 210, 203 km/h.


Zároveň se jednalo o první motocykl s jiným než benzinovým pohonem, který na této rychlostní dráze jezdil. Jako palivo bylo při rekordu použita směs B100 Bio-Diesel společnosti Greenline Industries. Při dalším pokusu autoři doufají, že z prototypu vymačkají až 265 km/h.
Hlavním konstruktérem a řidičem tohoto speciálu s názvem Die Moto je Michael Sturtz, zakladatel a vedoucí kalifornské společnosti The Crucible, který se tímto počinem pokusil prokázat, že bionafta je konkurenceschopnou alternativou k běžné naftě. Cílem bylo také postrčit automobilový průmysl k tomu, aby se vedle výkonu zajímal také o životní prostředí.


I když tady bych soukromě poznamenal, že v USA asi nemají EU a normu Euro 3. U nás už by spíš mělo vzniknout nějaké hnutí, které by vedle starosti o životní prostředí propagovalo zachování alespoň nějakého výkonu...

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist