globalmoto_duben_nolan




Royal Enfield vzdává hold parašutistům 2. světové války

Flying Flea, tak zní jméno jednoho neobvyklého parašutisty, který se podílel na porážce nacistů během druhé světové války. Právě jemu se indická značka s britskými kořeny rozhodla vzdát hold limitovanou 1000 kusovou edicí stroje Classic 500.

Kapitoly článku

Abychom věci uvedli na pravou míru, výše zmíněný parašutista byl z kovu, měl dvě kola, motor a na nádrži nesl nápis Royal Enfield. Šlo o lehký motocykl o objemu 125 ccm, který britská továrna prodávala od třicátých do šedesátých let, ovšem největší slávy se mu dostalo během druhé světové války. Výsadkáři se totiž po přistání na zem potřebovali rychle přemísťovat. Velení přišlo nejdříve s výsadkem bicyklů, jenže u nich se rychle ukázalo, že nejsou to pravé ořechové. Přeci jenom, kdo by chtěl v plné polní ještě šlapat do pedálů. Lehký (62 kg) a odolný motocykl schopný jet rychlostí přesahující 60 km/h se stal ideálním řešením. Tak se zrodila legenda jménem Flying Flea, která se zúčastnila mnoha operací, zejména pak výsadku během Dne-D a operace Market Garden, největší vzdušné operace v historii, která vyvrcholila v bitvě u Arnhemu.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Novodobá reminiscence je už o něčem jiném. Pohání ji jednoválcový čtyřtakt o výkonu 27,2 koní, krouticí moment má hodnotu 51,3 Nm a pohotovostní hmotnost je 194 kg. Hlavními znaky odlišujícími Classic 500 Pegasus edition od obyčejné pětistovky jsou válečné barvy (Service Brown, Olive Drab Green) doplněné o matně černé díly, původně opatřené chromem. Další detaily odkazují na Flying Fleu a na výsadkáře. Z těch vyjmenujme například fialovo modrý emblém Pegasus Insignia nebo žlutou rysku na motoru. Ta původně sloužila jako označení těžiště při nakládání do letadla.

Unikátní sériové číslo na nádrži je u limitované edice povinností, zde je ve válečném formátu jako na originálu. Vedle něj je pak znovuobnovený znak Royal Enfieldu. Posledním viditelným prvkem jsou boční textilní brašny, které téhle motorce dodávají i velkou porci praktičnosti. Méně viditelné jsou jiné gripy, jinak tvarovaný box vzduchového filtru s koženým řemenem nebo další příslušenství. Z tisícikusové limitované edice jich je 250 zarezervováno pro indický trh, takže si v případě zájmu pospěšte.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 36 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 3 Kč
pavelsvagerka přispěl 3 Kč
Sečus přispěl 3 Kč
KaMo_cz přispěl 3 Kč
araneus přispěl 3 Kč
Erics přispěl 3 Kč
Charlie585 přispěl 3 Kč
vopák přispěl 3 Kč
sered přispěl 3 Kč
angrest. přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Ford-Radr přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist