globalmoto_duben_nolan




Řidičák A už od dvaceti let, k Béčku i skútry do 125 ccm

Vláda dnes schválila pozměněný návrh novely zákona, která upravuje pravidla pro získávání řidičských oprávnění. Podle původně navrhované verze, která byla předložena na podzim, měly být zvýšeny věkové limity některých skupin.

V průběhu připomínkového řízení ale ministerstvo dopravy reagovalo na doporučení odborné veřejnosti, a návrh novely pozměnilo v tom smyslu. Výsledkem je celkem přijatelná norma, která oproti stávajícímu zákonu uchazeče o řidičák dokonce v některých případech zvýhodňuje.  Pokud projde  podle očekávání poslaneckou sněmovnou, má začít platit od ledna 2013.
U nejslabší kubatury do 50 ccm zůstává vše při starém. Původně navrhovaná změna u skupiny A1, podle které teenageři  měli čekat na patnáctikoňovou motorku do sedmnácti let věku, se neujala a v pozměněném návrhu byla  hranice vrácena na původních 16 let. O dva roky později, tedy v osmnácti, bude možné získat oprávnění nově vzniklé skupiny A2, a s ním řídit motocykl o maximálním výkonu 35 kW. Za stávající situace se v osmnácti dá získat řidičský průkaz jen na stroj o deset kilowattů slabší. Svoje opodstatnění má určitě také pasáž nového zákona, která zpřísňuje podmínky, za jakých lze snížit konstrukční výkon motocyklu. Až novela vstoupí v platnost, nebude již možné omezovat výkon na podmínky skupiny A2 z kdejakého nadupaného supersportu, ale maximálně z dvojnásobku povoleného výkonu pro skupinu, tedy ze 70 kW.
U skupiny řidičského oprávnění na motocykly s neomezeným výkonem, označené jednoduše "A", se podmínky pro získání sice zpřísnily z hlediska věkového limitu o tři roky (z 21 na 24 let), ale to se týká pouze čerstvých zájemců o jízdu na motorce. A těm stejně neuškodí, když se nejdřív trochu otrkají na něčem slabším. Kdo se ale stane vlastníkem řidičského průkazu A2, může si rozšířit autoškolu na "áčko" už po dvou letech.
Takže tolik diskutovaná novela nakonec přinese vesměs pozitivní změny, co říkáte?

Aktualizace 15.4.2011

Podle posledních zpráv navíc ministerstvo dopravy plánuje, že od ledna 2012 bude základní řidičák na auto, tedy ŘP sk. B (motorové vozidlo do 3,5 t), opravňovat i k řízení skútru do objemu 125 ccm„Platí to pouze pro motorky vybavené automatickou převodovkou a jen při řízení na území České republiky,“ okomentoval změnu v novele Martin Novák z tiskového oddělení Ministerstva dopravy. Nabídka skútrů  na našem trhu se neustále rozšiřuje, ty stopětadvacítkové už navíc nabízejí i solidní výkon a jízdní vlastnosti a proto lze očekávat, že se řady skútrařů v České republice budou rozšiřovat.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (91x):



TOPlist