globalmoto_duben_nolan




Reportáž z výstavy Motocykl

19. ročník veletrhu motocyklů, čtyřkolek a příslušenství je právě v polovině svého programu. Co nás zaujalo a na co se můžete o víkendu těšit?

Hned po vstupu do střední haly Průmyslového paláce na holešovickém výstavišti najdete prezentaci značky Ducati. Základní nabídka včetně modelů Monster 1200 S a Diavel Carbon nemůže chybět, stejně jako novinka, dvouválcový superbike 1299 Panigale S. Hojně obletovaná bude i Multistrada 1200 S, která zaujme novým systémem aktivního podvozku Ducati Skyhook Suspension (DSS) a novým motorem Testastretta DVT s proměnným časováním ventilů. Hyperstrada a ikonický Scrambler tu samozřejmě také našly své místo.
Další Italové zabrali hned vedlejší místečko, takže na řadu přichází MV Agusta se svojí sportovní elitou. Model F4R v bílém laku a s cenovkou 549 000,- Kč vypadá neodolatelně! Hodně mě ale zaujaly nahaté modely, které jsou zkrátka drsnější a vypadají víc cool. Brutale 800RR by navíc pro letošek už neměla být díky nové řídící jednotce tak ucukaná, takže uvidíme. Největší bomba, o který se mi bude zdát, je ale Dragster 800 RR. Dokud se nesvezu, nebudu spokojenej a až se svezu, tak zas budu prskat, že ji chci a hned! Motorka plná vzrušení, umělecké dílo říznuté zakázanou pornografií! Cenovka 422 000,-Kč mě ale trošku vrací zpět na zem.
Yamaha má o něco větší prostor, jelikož je toho víc k vidění. Model YZF-R1 strhává pozornost, ale stejně tak SR 400. Zájem o retro nemají jen starší pánové, ale i mladí, což je fajn. Stejně jako na Motosalonu, je tu i kompletní rodina MTček a skútry rovněž nechybí. Velký zájem je o univerzální model MT-09 Tracer. Lidi debatují o výšce plexi, o zvoleném místě pro posádku a o spoustě dalších důležitých detailů. Praktické stroje, které zvládnou víc věcí, jsou zkátka v kurzu.
Kawasaki
ukázala spousty novinek, jako sportovní nářadíčko pro začínající s názvem Ninja 250 SL, naháč pro holky Z300 a pro pokročilé cestování do světa s novým Versysem. Čopráci obletovali Vulcan S a sportovně založení motorkáři potom nové H2 a H2R. Co k nim říct? Zaujmou z každého pohledu, jsou brutální a extravagantní každým coulem.
Kawasaki tedy na výstavě ukazuje nové modely, ale postavila na plochu i osvědčeného borce Z 1000, který se svojí cenovkou 279 000,- Kč nemá konkurenci. Zapomenout nemůžu ani na klasickej bike W800, který je prostě na živo daleko lepší než na obrázku. V sobotu mezi 13:00 a 15:00 hodinou navíc probíhá na stánku zelených autogramiáda českého roadracingového závodníka Michala „Indi“ Dokoupila a Veroniky Hankocyové.
Hned vedle stánku Kawasaki je prezentace značky Peugeot, kde najdete hlavně nové skútry Django 125 ve všech čtyřech provedeních.
Harley-Davidson tu má taky svůj koutek, stejně jako Husqvarna a česká Jawa, u které stojí modely 660 Sportard, 350 California, 350/634 Retro a 350 Militery nebo 50 Robby.
Husqvarna
Dále tu najdete Benelli, která přivezla novinky BN 600R a BN 600 GT, které bodují cenovkou pod 200 000,-Kč, stejně jako BN 302, která sice neohromí detaily jako vymazlený model TNT 160R, ale potěší cenou 104 900,-Kč.
Další značkou, která se prezentuje na výstavě Motocykl je Gas Gas. Najdete tu dakarský speciál a další modely pro rok 2015, včetně trialového Randome TX200.
Zapomenout nesmíme také na širokou nabídku příslušenství od značek: Barracuda, VR46, RD Moto, Airoh, Ixon,  Alpinestars, iXS, Dainese nebo Lazer.

Nakonec Café-Racery najdete v levém křídle Průmyslového paláce a jako vždy tu proběhne nejnavštěvovanější custom show ve východní Evropě - Mezinárodní soutěžní výstava Bohemian Custom Bike. O víkendu pak můžete zajít na nějakou akci, jako sobotní Worshop s renovátory a úpravci klasických motocyklů nebo na módní přehlídku nazvanou Moto Fashion Show. Miss Motocykl 2015 proběhne ve 14:00 hod v sobotu. Neděle se pak ponese v duchu dragsterů, kaféček. Těšit se můžete na povídání s jezdci americké ploché dráhy nebo na besedu s činovníky nejstaršího Harley-Davidson clubu.

Informace o redaktorovi

Tomáš Procházka - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist