husqvarna_svartpilen_801_2




Příslušenství na výstavě Motocykl 2023

Kromě obvyklých motocyklových značek se na výstavě Motocykl prezentovalo i velké množství společností nabízejících doplňky, oblečení a prostě vše, co k motorkám patří. Pojdmě se alespoň ve střípcích podívat na to, co návštěvníky výstavy v Letňanech nejvíc zaujalo.

Kapitoly článku

Přilby LS2

Na stánku s přilbami španělské značky LS2 nás zaujala poslední verze překlápěcí přilby Advant. Ta potěší hlavně jezdce s brýlemi, protože kromě komfortního nasazování a snímání se může pochlubit přípravou pro všechny typy brýlí, jak dokazuje symbol na přilbě.

Další zajímavá novinka letošní sezóny je karbonová X-Force do terénu pro enduro jezdce, kteří hledají co nejnižší hmotnost, v tomto případě 1250 gramů. A jako zákusek nás v expozici zaujala kompozitová Vector II v nádherném dámském designu s jasnými čarami na černém povrchu.

PSÍ Hubík

V expozici českého výrobce závodních kombinéz a motocyklového oblečení jsme se na hlavní novinky 2023 zeptali přímo majitele Libora Hubíka. Podle jeho slov mezi hlavní letošní novinky patří jednodílná závodní kombinéza Gavelo Race Pro. Ta je výjimečná svou konstrukcí ve spodní části, která podporuje použití nejen zádového airbagu, ale také celotělového airbagu chránícího i kyčle a pánev. Podle Libora Hubíka je to skvělý příklad produktu, který bylo možné vyvinout jedině díky úzké spolupráci se závodními jezdci a dostatku dat a odezvy z intenzivního používání.

Milou zajímavostí v expozici PSÍ byl také nový design triček, rukavic, i dalších doplňků s originální grafikou. První den výstavy byl tým na stánku oblečený do nebeské grafiky s duhovými kruhy. Druhý den je ve znamení Karla. Zajímá vás, kdo byl předlohou grafiky psa s brýlemi? Jasně, Hubíkovic pes Karel.

Hned naproti stánku PSÍ je v expozici motocyklů CFMoto textilní komplet Amundsen, který pro své zákazníky nechal značka navrhnout a ušít právě u značky PSÍ. Cílem bylo nabídnout univerzální oblečení, které by vyhovovalo jak pro specifický posez při jízdě na čtyřkolce, tak pro jízdu na cestovních endurech.

GlobalMoto: přilby Nolan/X-lite, oblečení Spark

Na obrovském stánku společnosti GlobalMoto najdete asi nejvíce helem z celé výstavy, je jimi prakticky celý obložený. U značky Nolan se nejvíce skloňují vyklápěčky v čele s modelem N100-5, karbonové helmy X-lite zase vedou sportovní X-803RS, vyklápěčka X-1005 a především úplně nová endurovka X-552, která do Česka dorazila těsně před výstavou.

Novinkou je také městská přilba Nolan N304, kterou naleznete na stánku královéhradecké firmy,

Co se oblečení týče, nabízí GlobalMoto už dlouhá léta ucelenou řadu produktů pod značkou Spark. Tady je největším výstavním tahákem špičkový třívrstvý textilní komplet Avenger Evo s vrchní vrstvou s podílem Cordury, membránou Reissa a teplou vložkou, která může sloužit i jako plnohodnotná samostatná bunda.

MotoZem

U MotoZemě se také obléknete od hlavy po paty a je to tady o různých značkách. Hodně je vidět Street Racer, což je česká značka, a od té za zmínku stojí vyklápěcí helma SR V1 za necelých 3800 Kč, přitom nabízí i sluneční clonu. Velmi úspěšné jsou motodžíny Street Racer v různých provedeních, zajímavě vypadají také kombinézy od značky Seca, které také potěší příjemnou cenovkou a hezkým vzhledem.

Bikers Crown

Řetězec prodejen s centrálou v Chlumci na výstavě nabízí svůj tradiční sortimnt a své vlastní značky oblečení a přileb. Navíc nás ale potěšil kompletní expozicí a nabídkou italských přileb AGV. A právě levnější laminátové modely K-1 a K-3 na výstavě patří k hodně vyhledávaným kouskům. Aby ne, tak lákavé a výrazné dekory opravdu dokáže jedině AGV.

Bikers Crown se ale od letošní sezony hodně věnuje i značce Dainese, která dříve tradičně parřila spíše pražskému YShopu – ten se bohužel letošní výstavy neúčastní.  V expozici BC je letos hodně široká nabídka oblečení Dainese, obuvi a nechybí dokonce ani airbagové vesty Dainese Smart Vest, kterým hned na vedlejším stojanu konkurují vnitřní vesty Alpinestars.

Rusty Pistons

Tato customová značka, která jinak spadá pod řetězec Bikers Crown, má na výstavě svoji samostatnou expozici v hale věnované výstavě přestaveb Bohemian Custom Bike. Tady se nehraje na dlouhé cestování ani okruhové závodění, ale hlavně na styl a volnost. V nabídce převládá textil a volnočasové oblečení, ale i dostatek výbavy právě pro jízdu na customech.

DR2

Co uděláte, když potřebujete vážně bytelný motodržák na mobil, ale ty obyčejné vám nestačí a ty od renomovaných výrobců cestovního příslušenství vám přijdou předražené? Prostě si vymyslíte vlastní. Takhle v principu vzniknul projekt DR2 – neboli dlouze „Držák 2.0“. K masivním uzamykatelným kovovým držákům se nabízí montáže na konkrétní motorky, nebo široká škála různých montáží přímo na řídítka.

Motopřípravky.cz

Nářadí na motorky je celá řada, jenže když potřebujete pro svoje použití třeba zouvačku, musíte se smířit s tím, že si domů pořídíte kus nepříliš skladného nábytku. Tenhle problém se snaží pro všechny domácí montéry vyřešit Radek, který navrhuje a vyrábí vlastní specializované nářadí. To zahrnuje třeba skládací zouvačky nebo vyvažovačky, ale i klíče na vidlice s výměnnými plastovými vložkami (nebojte, vydrží vážně hodně), plastové naražeče gufer ve všech velikostech nebo posuvně nastavitelné klíče na pružiny zadních tlumičů.

Bonmoto: přilby HJC

V expozici importéra Bonmoto je kompletní nabídka všech modelových řad přileb HJC. Losovací fotosoutěž nabízí možnost vyhrát ten nejlepší model RPHA 1 replika v barvách Bena Spiese, stačí se vyfotit na připraveném motocyklu a zdat své údaje.

Nás ale při obhlížení sortimentu nejvíc nadchla retro řada V10, která spojuje ty nejnovější technologie špičkových přileb, ale podává je v historickém tvaru s kovovými průduchy na bradě. Podobnou variantu má značka HJC v nabídce i ve vyklápěcích přilbách pod označením V90.

Motofanda.cz

Zboží pro pro všechny příznivce kategorie chopper a cruiser naleznete na stánku firmy Motofanda.cz. Padací rámy, opěrky na moto, doplňky na chopper, kožené křiváky, moto brašny a kufry.

Motovšem: přilby Scorpion a Bell

Expozice Motovšem se letos hodně věnuje nabídce přileb Scorpion. Tahle značka už se delší dobu řadí mezi renomované výrobce, ale pořád ještě dokáže nabídnout atraktivní ceny. Vrcholný model Scorpion EXO-1400 EVO v karbonu za cenu pod 11 tisíc je hodně zajímavá nabídka. Kromě Scorpionu ale v expozici čekají i přilby Bell. Třeba takový retro laděný model Bell Bullit je hodně extravagantní záležitost.

Motogbox

Nejen fyzické produkty, ale i služby mají na Motocyklu své expozice. Společnost Motogbox přepravuje motocykly v kamionu po Evropě, doposud to bylo hlavně Španělsko, ovšem na Motosalonu představila i další destinace - Itálii, Portugalsko a na konci roku bude posílat stroje i do Jižní Ameriky do Chile! Na Motosalonu potom můžete vyhrát jednosměrnou dopravu do španělské Málagy.

Peak Design

Často podceňovanou motovýbavou jsou držáky na mobil. Pokud je pro vás mobil jen přeceňovanou vymožeností, pak to lze takový přístup omluvit. Ale pokud vaše kapsa ukrývá poslední technický výkřik, který chcete využívat třeba jako navigaci, pak je nějaký pořádný držák naprostou nezbytností. V hale 1 lze nalézt mezi pakistánským „šubruňkem“ nenápadný stánek firmy Peak Design, jejichž řešení držáků na mobily považuji osobně za ty nejzdařilejší. Magnety bezpečně navedou pouzdro do správné polohy, zobáčky zacvaknou a mobil pevně drží na svém místě. Na stojáka, na ležáka, jak je ctěná libost. Jednoduché a funkční…

Motobox

Doprava motocyklu do exotického Středomoří nemusí být nekonečné kilometry po dálnici. Motobox vám odveze mašinu kamionem a vy můžete letět letadlem, v přepočtu na náklady to totiž může vyjít i levněji než po ose. Motobox už kromě hlavních španělských destinací jezdí i do Řecka nebo do Skandinávie. Velkou výhodou je, že není nutné čekat na naplnění kapacity kamionu, Motoboxem lze poslat třeba jen dvě motorky v libovolný termín, zbytek se doplní v rámci jejich pravidelných rozvozů průmyslových dodávek, do všech nabízených destinací každý týden.

SP Connect

V hale 4 jsou k vidění další zajímavé „holdery“ od firmy SP Connect. Na rozdíl od Peak Design je zde využito uchycení promocí bajonetu. Opět se jedná jako v předchozím případě o antivibrační řešení. Což je velice důležitá vlastnost, pokud jezdíte na nějakém žentouru a nechcete uklepat na mobilu kameru. V nabídce mají i chromovanou verzi pro klasické motocykly nebo cruisery. Standardem je i bezkontaktní nabíjení.

Wemoto

Firma Wemoto se zabývá on-line prodejem dílů. Na jejich stránkách si pak můžete zadat váš motocykl a vyhledat si náhradní díl přesně pro váš ročník. Co je ale velkou zajímavostí, že se kromě dodávky sériových dílů zabývají i zakázkovou výrobou pancéřových brzdových a spojkových hadiček v pestrobarevném provedení. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je někdy levnější, nechat si udělat na zakázku „pancéřovku“, než kupovat originální obyčejnou.

SW-Motech

Mezi stálice na našem trhu v oblasti zavazadel a doplňků převážně na adventure motorky patří společnost SW-Motech, která na svém stánku představuje hned několik novinek. Když zůstaneme u těch adventur, tak určitě musíme zmínit zajímavou řadu SysBag, což jsou měkké nepromokavé boční brašny s rolovacím uzávěrem, které se připevňují na boční kovové desky.

Brašny, tentokráte pevné z ABS plastu a patřící do řady Legend, jsou zde ukázané i na Hondě Rebel 1100, na kterou zatím moc firem zavazadla nedělá. Co byste možná mohli na vystaveném géesu přehlédnou a byla by to škoda, jsou hliníková zrcátka se zajímavou vychytávkou – jsou tady nastavitelné nožičky, které si můžete prodloužit o 30 mm.

Megamax24: Avon, Bridgestone, Dunlop, Maxxis

Jestli chcete vidět Ducati DesertX, zastavte se na stánku pneumatikářské společnosti Megamax24, tam ho najdete, obutého do Dunlopů Trailmax Mission. Ovšem ještě důležitější z pohledu pneumatik je vedle stojící géeso, to má totiž úplně nové Dunlopy Trailmax Raid, které jsou určené na silnici a do terénu v poměru 50/50 %.

V Megamax24 ovšem mají i pneumatiky dalších velkých značek. Málo se ví, že pod Dunlop nově patří i značka Avon, kde se velmi daří řadě Cobra Chrome určené na cruisery, v dalším stojanu najdete pneumatiky Bridgestone včetně závodních a portfolio doplňuje ještě značka Maxxis, a to na motorky i čtyřkolky.

Informace o redaktorovi

Roman Bureš - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 60 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DoktorMax přispěl 60 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist