journeyman_brezen




Přiškrcení výkonu

Pro mnohé nelogická věc - a to záměrné snížení výkonu motocyklu ("přiškrcení") má své opodstatnění a prosté vysvětlení.

Jeden z důvodů, proč se tato úprava provádí, je zákonem dané odstupňování. Nebo chcete-li omezení, řidičských průkazů v závislosti - věk řidiče / výkon motocyklu a to v ČR následovně: od 15ti let kubaturou do 50 cm3 a max. konstrukční rychlostí do 45km/hod.
od 16ti let kubaturou do 125 cm3 s maximálním výkonem 11 kW
od 18ti let bez omezení kubatury, ale s omezením max. výkonem 25 kW a poměrem - výkon/hmotnost motocyklu - maximálně: 0,16 kW/1kg
od 21ti let bez omezení výkonu i poměru výkon/hmotnost motocyklu Vzhledem k tomu, že obdobné pravidla pro řízení motocyklů mají i naší západní sousedé, přišli výrobci jednostopých vozidel se zcela nebolestným řešením a to "přiškrcení" výkonu na předepsanou hladinu. V praxi to znamená, že je do difuzorů sériových karburátorů namontována vložka, která zmenší průřez sání a v kombinaci s nově osazenými tryskami nám pak tato úprava ovlivní celkový maximální výkon stroje na zákonem předepsanou hodnotu. Tato nenáročná úprava je samozřejmě demontovatelná a po demontáži a osazení originálních trysek (tento finančně nenáročný návrat k původním hodnotám by měl zvládnout každý servis) získáme zpět "plnokrevníka".




Jako další důvod snižování výkonu je na západ od naší hranice pojištění, které je u našich sousedů rovněž odstupňované v závislosti na výkonu stroje. Je proto naprosto běžné, že si můžete například v SRN zakoupit VTR 1000F, která má v technickém průkazu deklarován výkon 72kW (96 koní) přičemž "plnokrevník" má 82kW (110 koní) jenže tím, že překročil sto koňovou hranici je jeho majitel již povinen sáhnout mnohem hlouběji do kapsy při placení zákonného pojištění. Rovněž nezanedbatelný důvod proč jsou takto upravené motocykly žádány je jeho ekonomika provozu a to jak již přímá (menší spotřeba - menší provozní náklady) tak i nepřímá (větší životnost stroje).

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Mirek Severa - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist