globalmoto_duben_nolan




Peugeot Onyx Concept

Na automobilové výstavě Motor Show v Paříži domácí automobilka Peugeot příští týden představí několik zajímavých konceptů, a to nejen ze světa čtyř kol. Vedle supersportovního auta Onyx se pod stejným označením objeví také netradičně řešený skútr a dokonce i jízdní kolo.

Onyx Supertrike je zatím ve stadiu konceptu, ale díky některým inovačním nápadům stojí za povšimnutí už teď. Design se očividně nechal inspirovat francouzskými automobily se lvem ve znaku, zatímco konstrukce se dvěma předními koly a jedním vzadu zřetelně připomíná tříkolový skútr Piaggio MP3. Onyx má ale něco navíc: velký hrb místo prostoru pro nohy.
Tento neobvyklý prvek má důležitou funkci - jeho demontáží se Onyx Supertrike může snadno proměnit ze sportovního triku na praktické městské přibližovadlo. Ve sportovním režimu se jezdec hrudníkem opírá o horní plochu hrbu a nohy má položené na zadních stupačkách. Stačí ale hrb sundat, a ze sportovního posezu je rázem pohodlná poloha jako na skútru. Jak se tahle vychytávka osvědčí v praxi zůstane otázkou tak dlouho, dokud bude Onyx pouhým konceptem.
Pohon konceptu Onyx Supertrike obstarává hybridní systém, složený ze klasického spalovacího jednoválce o objemu 400 ccm a 45kW elektromotoru. O maximálním výkonu se výrobce nezmiňuje, ale uvedený krouticí moment 58 Nm slibuje hodně svižnou akceleraci. Během brzdění nebo jízdy z kopce se přebytečná energie ukládá do li-ion baterie, odkud si jí při přidání plynu čerpá elektromotor. Výsledná spotřeba benzínu se odhaduje na pouhé 2 litry na 100 km. I s prázdnou nádrží má skútr nouzový dojezd 30 km – podmínkou je plně dobitý akumulátor a dodržení maximální rychlosti 50 km/h.
Thierry Sanseigne, marketingový a designový ředitel Peugeot Scooters, vysvětluje: „Svět skútrů s novými očekáváními, novými způsoby využití a novými zákazníky neustále mění. Společnost Peugeot Scooters tento vývoj, kdy se stírají hranice mezi jednostopými a dvoustopými vozidly, pečlivě sleduje a chce na něj patřičně reagovat.“

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist