husqvarna_svartpilen_801_2




První funkční motorka vyrobená na 3D tiskárně

3D tisk je stále aktuálnějším tématem v mnoha odvětvích a ačkoliv je tato technologie stále v plenkách, už stihla pokročit na takovou úroveň, aby pomocí 3D tisku vznikaly složité součástky. Jako demonstrace současné úrovně poslouží tato replika H-D Softail od Švýcarů z TE Connectivity.

První pojízdný 3D motocykl byl představen na akci Rapid 2015 v Long Beach, Californie. Ještě než se pustíme výkonových parametrů, ještě jednou připomeňme, že takhle motorka má sloužit pouze jako demonstrace úrovně současného 3D tisku. Výkonem totiž tato replika Harleye neoslní. O pohon se stará 750W elektromotor o výkonu 1 koně a s baterkou to taky není žádná sláva. Maximálka je asi 24 km/h.

Co už ale stojí za pozornost je fakt, že plastový rám má nosnost 180 kilogramů! Sami tvůrci říkají, že výroba často probíhala metodou pokus-omyl. Další zajímavostí jsou ložiska kol, která jsou vyrobena ze speciálního tvrzeného plastu. Aby ABS plast odolal vysokým nárokům, proběhlo nespočet testování a dolaďování „receptury“. Testování mělo za úkol co nejvěrněji nasimulovat reálnou zátěž na silnici.

Všechno ostatní, kromě součástí jako elektrické dráty, brzdy nebo pneumatiky, je rovněž z ABS plastu. Výroba trvala zhruba 1 000 hodin a stála v přepočtu 625 000 korun. Ještě dodejme, že celá motorka váží zhruba 113 kilogramů.

Co myslíte, má 3D tisk potenciál uplatnění u motorek? Pokročí technologie za pár let natolik, že si jednou sami v garáži vytisknete třeba blatník nebo podobnou součástku?

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):
Motokatalog.cz



TOPlist