husqvarna_svartpilen_801_2




Osmiválec Aurora Hellfire OZ26

A zase ti Australani! Pokud jde o osmiválec na dvou kolech, jsou protinožci něco jako specialisté. Když o takovém výtvoru uslyšíte, je zkrátka vysoce pravděpodobné, že ji postavil chlápek právě odtud. Kde se taková záliba bere, se neví, nicméně tohle vozítko skoro vypadá jako normální motorka z našeho světa. Až na ten motor!

Když Hellfire dostane na 7 000 otáček, nastupuje masivní krouťák 319 Nm, a pokud se motor bude točit ještě výš na 9 500 otáček, máme tu výkon 417 koní! Maximální rychlost je kolem 340 km/h. Pojmenování „Pekelný oheň“ už docela dává smysl. Takovou brutální sílu vyprodukuje kapalinou chlazený osmiválec o objemu 2 575 ccm (rozvod DOHC, čtyři ventily na válec). Hmotnost celé motorky je pak 265 kilogramů. Vcelku přijatelné.

V kolonce „šílený konstruktér“ stojí jméno Vincent Messina. Jde o bývalého závodního inženýra, který se pohyboval mimo superbiků i u sidecar. Vicent má sice silné kořeny v Austrálii, nicméně nyní má svoji základnu v Thajsku.

Brutální síla se nedá zkrotit do použitelné podoby jen tak, motorka je samozřejmě prolezlá všemožnou elektronikou. Zmiňme třeba desetistupňovou kontrolu trakce s režimy sport, touring, wet a volitelný custom. Převodovka má pouze pět stupňů, přičemž řadit se dá klasicky nohou nebo přepínáním tlačítka na řídítkách.

Neméně důležitý je kvalitní podvozek s přední vidlicí Hossack, zadním tlumičem Öhlins a samozřejmě výkonnými brzdami - radiální čtyřpístkové třmeny Brembo GP4RX svírají uhlíko-keramické kotouče.

Design navrhl Tim Cameron. Motorka vypadá docela k světu a na rozdíl od některých starších V8 motorek vypadá Hellfire OZ26 kompaktně a použitelně. Vicent aktuálně shání prostředky pro rozjetí malosériové výroby pro podobné šílence, jako je on sám. Výsledná sumička samozřejmě nebude z nejmenších. Jen škoda, že nám autor nenaservíroval trošku akčnější promo video! Moc bychom chtěli vidět, co tahle bestie dokáže.

Video - Osmiválec Aurora Hellfire OZ26
 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):
Motokatalog.cz



TOPlist