journeyman_brezen




Futuristický bike Yacouba FelineOne

Čas letí kupředu a motorky se přitom zase tolik nemění (co se celkového vzhledu týče). Přijde ale doba, a možná to nebude zase tak dlouho trvat, kdy se konstruktéři a designéři pustí trochu jiným směrem. A k tomu se možná přiblížil francouzský designér Yacouba Galle.

Jistě, dnes by si takovou motorku koupil asi jen málokdo, k čemuž dopomáhá i nastavená cenovka, která by měla činit kolem 250 000 eur (cca 6,7 mil Kč)! To je pořádná sumička za motorku, ale FelineOne si nikde nebere servítky a představuje takovou menší plejádu drahých materiálů v kombinaci s designem budoucnosti. Ještě dodejme, že vlastní vývoj trval přes deset let.
Sám Yacouba tvrdí, že spoustu času strávil tím, že jezdil na nejlepších motorkách světa a pokoušel se skloubit jejich unikátní vlastnosti v jeden celek. Výsledek popisuje jako „kombinaci kultivovanosti a špičkových technologií pro velmi náročné zákazníky, kteří hledají inovativní prvky a jedinečnost“.

Pohonnou jednotkou je vodou chlazený tříválec o objemu 801 ccm, který vyprodukuje 170 koní. To je samo o sobě celkem vysoká hodnota, která se ale projeví ještě více, když dodáme, že FelineOne má suchou hmotnost pouze 155 kilogramů! Tím se dostáváme ke zmiňovaným drahým materiálům.
Celá motorka, včetně kapotáže a rámu, je vyrobena z různých směsí titanu, uhlíkových vláken a leteckého hliníku, což zajišťuje výborné vlastnosti v kombinaci s nízkou hmotností. Nešetřilo se ani na přístrojovce, která vypadá jak ze sci-fi filmu. Za povšimnutí stojí řešení předního odpružení a dva oboustranné kotouče.
U takových motocyklů se většinou jedná o pouhý koncept, který na papíře vypadá skvěle, ale na silnice se nikdy nepodívá. Francouz má ale v plánu vyrobit sérii 50 kusů, přičemž první motorky by se měly začít objevovat už příští rok!

Běžný smrtelník se na tom asi nesveze, když motocykl FelineOne má cenu slušného domku s Porsche 911 a novým motocyklem v garáži, ale pár celebrit a synků ropných šejků by snad mohlo mít zájem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):
Motokatalog.cz



TOPlist