husqvarna_svartpilen_801_2




E-bike Lightning LS-218 umí 350 km/h!

Předpovídaná budoucnost se pomalu stává skutečností a elektromotorky si vyšlapávají svoji cestu na výsluní. Blíží se doba, kdy burácení motorů z laděných výfuků bude minulostí?

Zanechme ale zatím předčasné nostalgie. Vůně spáleného benzínu se okolo motorek ještě pár let potáhne. Lighting LS-218 je možná nejrychlejší produkční motocykl, ale kdo z nás si ho opravdu koupí? Nebo spíš, kolik lidí si v dnešní době koupí nějakou elektromašinu? Moc jich asi není. Takže co vlastně LS-218 nabízí?
Motocykl, za kterým stojí americká firma Lighting Motorcycles má prvopočátku už v roce 2009, kdy si mateřská firma dala za cíl vytvořit e-bike „za který zákazníci nebudou platit více za méně výkonu, aby podpořili zelenou technologii“. Tak nějak zněla první myšlenka a musíme říct, že její podstatu LS-218 rozhodně naplňuje.

První prototyp byl testován už před dvěma lety, ale ještě nebyl prototyp vypuštěn do volného prodeje koncovým zákazníkům. K odhalení produkční verze došlo 17. května na akci Quail Motorsport Gathering v americkém státu Kalifornie.
Produkční LS-218 disponuje elektromotorem o výkonu přes 200 koní a točivým momentem 228 Nm (pro srovnání - Ducati 1199 Superleggera má krouťák „jen“ 134 Nm). Hmotnost mašiny je na e-bike vynikajících 224 kilogramů. Nízké hmotnosti bylo samozřejmě mimo jiné dosaženo použitím lehkých materiálů, jako je karbon a titan. A kolik že činí maximálka u nejrychlejší produkční mašiny? Těžko uvěřitelných 218 mph (350,8 km/h)!

A tuhle bestii můžete mít i vy. A není to přitom zrovna velká suma, základní model s 12 kWh baterií stojí 38 888 dolarů (asi 780 tisíc korun). V nabídce jsou tři varianty, které se liší právě kapacitou baterie. Ta nejnižší by měla vystačit na 160 kilometrů, varianta s 15 kWh na 210 kilometrů a nejdál dojedete z 20 kWh baterií – asi 270 kilometrů.
Dále si pak můžete poručit, jakou barvu chcete + další vychytávky. Potěší také programovatelný informační panel s Androidem, tlumiče Öhlins, brzdy Brembo, Marchesini kola… Samá špičková technologie za přijatelnou cenu. Tomu říkáme krok správným směrem!

Lighting LS-218 na solné pláni v Bonneville - rekord 350 km/h

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist