globalmoto_duben_nolan




Commute-Case – kufřík, který se dá řídit

Myšlenka skládací koloběžky s motorkem není ničím novým pod sluncem, první prototypy se začaly objevovat již někdy v 80. letech minulého století. Tento koncept ale i po tak dlouhé době neupadl v zapomnění. Americká společnost Green Energy Motors ho vzkřísila v podobě jezdícího kufříku Commute-Case.

Dopraví situace ve většině velkoměst je v hlavní špičce více než na kritické úrovni. A to je právě důvod, proč se stále více firem zkouší prosadit s mini městskými vozítky, které jsou pokud možno elektrická (odpadá nutnost dojíždět tankovat), kompaktních rozměrů (přeplněná parkoviště, možnost zaparkovat téměř kdekoliv) a hlavně dokáží zaujmout potencionální zákazníky (většinou z řad bohatší vrstvy).
Commute-Case vypadá jako vcelku stylově vyhlížející kufřík, kam si můžete odložit vaše papíry a další drobnosti. Po rozložení se z něj ale stává elektrická koloběžka, díky které se můžete dostat z bodu A do bodu B rychle, efektivně a hlavně velice levně. Ve složeném stavu nezabírá skoro žádné místo, takže odpadá problém s parkováním. Pro přenášení se dá kufřík lehce upravit na pojízdné zavazadlo s madlem a kolečky.
Tento jezdící kufřík přitom nabízí uspokojivé hodnoty, co se jízdních vlastností týče. Není zde žádný gyroskop nebo akcelerometr, vše se ovládá ručně. Na jedno nabití, které z nuly do plné kapacity trvá okolo hodiny, vydrží integrovaná baterie až na 40 kilometrů, přičemž maximální rychlost je 20 km/h a maximální zatížení 124 kilogramů. Celý kufřík pak váží 12 kilo, což je vcelku přijatelná hmotnost. Výrobce dále udává, že za 2,5 míle zaplatíte pouhý cent!
Green Energy Motors nabízí Commute-Case v několika barevných variantách. Aktuálně je jejich výrobek ve fázi předobjednávek s 50% slevou. Cena je tedy 2 995 dolarů (lehce přes 60 tisíc korun). Určitě jde o zajímavou alternativu cestování, ovšem u nás zřejmě nemá a dlouho nebude mít podobné vozítko velké využití. Není ale příliš těžké představit si přeplněné velkoměsto, kde se bohatí top-manažeři přepravují na obchodní schůzky podobným způsobem.

Video - Commute-Case

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist