husqvarna_svartpilen_801_2




Český motocykl v historii a současnosti - pozvánka na výstavu

Fakulta dopravy ČVUT v Praze pořádá unikátní interaktivní výstavu „Český motocykl v minulosti i současnosti“, která bude probíhat v historickém atriu FD ČVUT v Konviktu ve dnech 21.-23.3.2014. S myšlenkou na obnovení tradice samostatné výstavy věnující se českému motocyklu po více než 100 letech přišel kolektiv z Ústavu dopravních prostředků, kde byl zahájen studentský projekt „Bezpečný motocykl“. Jeho význam spočívá ve zvýšení bezpečnosti jízdy na motocyklu a moderního způsobu využívání jednostopých motorových vozidel.

Výstava nabídne průřez historií fenoménu českého motocyklu. Budou zde k vidění nejen stroje známé z našich silnic, ale také sportovní speciály, které pomohly svým řidičům k mistrovským titulům v rozličných disciplínách. Shlédnout bude možné více než padesát strojů mnoha českých a československých značek, od nejstarších Laurin a Klement, které nastartovaly výrobu v Mladé Boleslavi, přes Jawy, nejrozšířenější značku, až po několik značek současných výrobců.
Dále se setkáte s technickými unikáty jako třísedadlovou Čechií nebo Čezetou se sidecarem. Rovněž budou k vidění závodní speciály, jakými jsou např. čtyřválcová silniční ČZ, plochodrážní a terénní stroje a mnoho dalšího.Výstava nabídne možnost se seznámit s výsledky několika projektů, které byly zastaveny dříve, než se mohly uplatnit na trhu nebo ve sportu. Kromě živých exponátů podává přehled nejzajímavějších technologií a patentů, které dal um českých konstruktérů světu.
Je zde presentován i vztah vědy k motocyklu, v neposlední řadě také projekty ČVUT, které mají za cíl zvýšení bezpečnosti, ekologičnosti a užitné hodnoty tohoto dopravního prostředku. Bude možné si i zajezdit na simulátoru čtyřkolky vyvinutém týmem DSRG na fakultě.
Výstava připomíná doby slavné, méně slavné, ale zejména slibnou budoucnost. Součástí je ukázka prací slavného českého fotografa techniky na dvou kolech Jaroslava Sejka, představující na 80 jeho nejkrásnějších fotografií.

Kromě záměru seznámit studenty i širokou veřejnost s historií a vývojem v oblasti motocyklového průmyslu, se zde nabízí jedinečná možnost k seznámení se s možností studia na Fakultě dopravní ČVUT, kterou lze právem nazývat pilířem technického vzdělání v České republice.
Akce má čistě nekomerční charakter, vstupné je zdarma a vrámci výstavy bude možné navštívit i specializovaná pracoviště FD ČVUT.
Více info na http://www.fd.cvut.cz

Záštitu nad akcí převzal pan náměstek primátora hl. města Prahy, Ing. Jiří Nouza.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist