husqvarna_svartpilen_801_2




Ohlédnutí za Reflexním víkendem

Minulý týden někteří z nás vyrazili symbolicky v reflexních vestách, aby v reakci na množící se tragické nehody motorkářů pomohli motorkáře trochu zviditelnit a ukázat, že nám naše bezpečnost není lhostejná. Akce skončila, vesty jsou zpět v palubních přihrádkách aut, podívejme se na to zpětně.

Já jsem na silnicích zahlédl jen 3 motorkáře ve žluté vestě a mnohem víc bylo těch, kteří se na supersportech proháněli klasicky jen v šortkách a tričku. I další řidiči z různých koutů republiky, s kterými jsem mluvil, zaznamenali jen jednoho či dva motorkáře ve vestách. Osobně ale i takovou účast vidím jako úspěch! Akce vznikla narychlo a nedala se čekat masová účast. Pokud ale typický český řidič v autě za víkend potkal jednoho-dva motorkáře ve žlutých vestách a třeba se podivil, proč to dělají, nebo si všimnul, že jsou dobře vidět, akce tím určitě nebyla zbytečná.
S úzkostí v duši jsem čekal na oficiální statistiky nehodovosti motorkářů z víkendu z Policejního prezidia: „O víkendu zahynulo na silnicích deset osob, z toho tři chodci a tři cyklisté. Motorkář nebyl žádný.“ Rozhodně nechci naznačovat, že by za nulové skóre motorkářů mohla akce Reflexní víkend! Ale je velmi příjemné, že aspoň v době konání této symbolické akce lidí z diskuzního fóra osud nastavil svou příznivější tvář a kolonku ve statistikách úmrtí motorkářů nechal prázdnou. A kdo ví, třeba ta trocha zvýšené pozornosti a mediálního humbuku maličko motorkářům i v tomto směru prospěla. Když jsme u mediálního ohlasu, hodně mě překvapilo, jaký zájem médií tato akce vzbudila. Zdá se, že tady je docela velký zájem o nějakou pozitivní snahu zvýšit bezpečnost motorkářů, když už státní správa preferuje cestu represe, tj zakázat - omezit - pokutovat. Takže pokud se někdo chcete pokusit rozjet něco pozitivního v tomto směru, rádi vaše snahy zveřejníme. Musíte bohužel počítat i s tím, že vám bude konkurovat spousta různých neziskovek, které sice usilují o nejrůznější granty a příspěvky, ale o jejich výsledcích se toho ani pátrající motorkář příliš nedozví.
Na závěr tedy děkuji všem autorům této myšlenky, která v diskuzi na fóru vykrystalizovala v akci Reflexní víkend. I tato jednoduchá snaha se cení a třeba alespoň trošku pomůže zvýšit ohledy na jednostopé účastníky v silničním provozu. Samozřejmě se objevily i negativní názory na celou akci - hlavně obavy ze snah o uzákonění povinného nošení výstražných vest. Toho bych se opravdu nebál, v hustém městském provozu na to lidé přijdou sami, ale vesty na dálnici a vyšších rychlostech jsou opravdu nesmysl a bezpečnost spíš snižují, navíc by to znamenalo zavést tuto „Davidovu hvězdu“ i pro cyklisty (a časem třeba i pro chodce, no a proč rovnou nenařídit předepsanou oranžovou barvu i pro auta?), ale takovou moc nad námi politici ještě nemají! Druhou „námitkou“ proti této akci byly výkřiky, že se tím nic nevyřeší a že by přece bylo lepší, kdyby všichni jezdili rozumně, ohleduplně a pořádně sledovali provoz atd. Ano, bylo by to lepší, ale z lidí se andělé přes noc nestanou a není to důvod zavrhovat i malé snahy o zlepšení. Takže ještě jednou, díky všem účastníkům i iniciátorům!

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist