globalmoto_duben_nolan




Lit Motors Kubo

Elektromotorky nabízí spoustu prostoru pro netradiční konstruktérská řešení. Příkladem může jít americká firma Lit Motors a její poslední počin – elektorskútr Kubo s úložným prostorem pro převážení objemných zavazadel.

Kubo je hodně zajímavá stavba společnosti Lit Motors, kterou v roce 2010 založil Danny Kim. Velice netradiční konstrukce umožňuje převážet až 136 kilo (včetně jezdce) s úložným prostorem pro balíky či zavazadla, který má úhlopříčku 56 cm a je vybaven pro upevnění nejrůznějších druhů zavazadel.

Elektromotor s výkonem 3 kW se schoval do disku zadního kola a baterie pro jeho provoz jsou ukryty v rámu. Pohonná jednotka dokáže Kubo rozpohybovat až na 72 km/h a baterie vystačí na 80 km. To jsou docela rozumné hodnoty, když si uvědomíme, že Kubo je určeno primárně do města. Nabíjet můžete z běžné zásuvky v garáži.
Vývojáři se snažili co nejvíce snížit těžiště úložného prostoru, aby se jejich výtvor co možná nejlépe ovládal i při plném zatížení. Jezdec si může nastavit výšku sedadla nebo tuhost odpružení. Mezi další výbavu pak patří LED osvětlení, přední hydraulická brzda nebo LCD panel jako ukazatel údajů o stavu baterie nebo aktuální rychlosti.
Firma ze San Francisca už vešla v podvědomí díky svému konceptu C-1, který šikovně kombinuje motocykl s malým autem. Na svůj nejnovější počin chtějí vybrat peníze pomocí serveru Kickstarter. Cílem pro sériovou výrobu je nasbírat 300 000 dolarů. Předpokládaná cena pro vážné zájemce je 5 000 dolarů (asi 100 000 korun).

Video - Lit Motors Kubo


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist