globalmoto_duben_nolan




MTT Turbine Superbike

Tak to je výzva! Osedlejte si 420 koní! Zdá se Vám to nemožné? Ne tak konstruktérům z MTT. Stačí vyměnit klasický motor za turbínu z vrtulníku.

MTT (Marine Turbine Technologies) je americká společnost, jejíž projekt nazvaný MTT Turbine Superbike (nebo též Y2K) plnil před více než deseti lety titulky většiny motocyklových magazínů. Jednalo se o revoluční motocykl, který byl poháněn turbínou vyjmutou z vrtulníku. Stroj byl díky neotřelému pohonu schopen dosáhnout děsivých parametrů: výkon 320 k, točivý moment 576 Nm, maximální rychlost 390 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 1,5 sekundy.

Od představení tohoto ďábelského stroje už však uběhla pěkná řádka let a konstruktérům z MTT začal Y2K připadat zastaralý. Pustili se tedy do práce a nyní jim zbývá doladit už jen pár detailů, aby mohli představit nový ještě extrémnější model, jehož cílem bude navázat na svého celosvětově proslulého předchůdce.

Nový motocykl je postaven kolem vzduchové turbíny Rolls-Royce C-20B, kterou si konstruktéři opět vypůjčili z vrtulníku. Ta bude dosud bezejmennému stroji schopna dodat výkon až 420 koní. Výrobce navíc očekává, že maximálka bude atakovat hranici 420 km/h a zrychlení nebude srovnatelné s ničím, co se v současné době pohybuje na dvou nebo čtyřech kolech.

V současné době probíhá ladění designu motocyklu v aerodynamickém tunelu a první kontakt pneumatik stroje s asfaltem je naplánován na léto. Vedle toho výrobce usiluje o získání homologace na provoz po evropských silnicích. Očekává se, že cena motocyklu bude stejně šílená jako jeho parametry.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (33x):



TOPlist