yamaha_demo_tour




Motobál a vyhlášení Motocyklu roku 2008

Na Motobálu ve středověkém sálu strahovské Klášterní restaurace se včera konalo vyhlášení vítězného Motocyklu roku 2008. Ještě předtím ale proběhlo vyhodnocení celé ankety a vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií. Už v předstihu můžu prozradit, že u Hondy se včera večer hodně slavilo...

Pravidla účasti a přehled nominací jsme přinesli v únoru v tomto článku. Od té doby čtyřicítka mašin v šesti kategoriích dohromady přilákala téměř padesát tisíc hlasujících! Právě tyto hlasy spolu s výsledky bodování od odborné poroty z řad nás novinářů rozhodly o jednotlivých vítězných strojích. Ještě před začátkem vyhlašování jednotlivých kategorií ale bylo dost času na nějaké to dobré jídlo, pití a poklábosení se všemi známými ze světa motocyklů, k tomu nám ještě zpříjemnila atmosféru zpěvačka Markéta Poulíčková. Pak už nastoupil osvědčený moto-moderátor Standa Berkovec a začalo resumé všech nominovaných motocyklů a vyhlašování jednotlivých vítězů.

Kategorie Skútry a mopedy

Trh skútrů v ČR raketově roste a zdá se, že k tomu přispívají velkoobjemové modely. První cenu v této kategorii si totiž odnesl nový model maxiskútru Yamaha T-Max 500. Mezi další nominované patřily modely Gilera GP 800, Honda Lead, Kentoya Spillo 50 Sport, Peugeot Satelis 500 RS a Suzuki Sixteen 125.


Kategorie Naked bikes

  Naháčů na našich silnicích podle statistik zatím jezdí nejvíce, proto i tady bylo soutěžících opravdu hodně: Aprilia SL 750 Shiver, Harley-Davidson XR1200 Sportster, KTM 990 Super Duke, Moto Guzzi Griso V8, Suzuki B-King, Triumph Street Triple 675, Yuki 125 RS a Yuki 250 CSR. A to jsem ještě ani nezmínil toho hlavního, a sice nového vítězného naháče Honda CB1000R. Musím přiznat, že tady se výsledek zcela  kryl s mými hlasy a již netrpělivě v redakci čekáme na první testovací motocykl, který by měl dorazit na začátku léta.

Kategorie Choppery

Má vůbec v této kategorii možnost vyhrát někdo jiný než HD? Těžko říci, ovšem letos každopádně neměl nikdo vedle nádherného modelu Harley-Davidson FXCW Softail Rocker šanci. Ostatní soutěžící modely Honda VT 750C Shadow, Kawasaki VN2000 Classic, Suzuki Intruder M 1800R2 a Yuki 400 Darker i přesto byly důstojnými soupeři a možná by byl zajímavý i boj o druhé místo.

Kategorie Sportovní silniční motocykly

  V této kategorii se myslím ukázalo, jaký design má na veřejnosti nejlepší ohlas. Sešlo se zde několik opravdu rozdílných přístupů a vítězem se staly uhlazené křivky modelu Honda CBR1000RR Fireblade. Po našem prvním letošním testu supersportů musím uznat, že jde o vítězství zasloužené, přestože i všechny ostatní nominované stroje dokážou při pohledu pořádně rozbušit srdce - BMW HP2 Sport, Buell 1125R, Kawasaki Ninja ZX-10R, KTM RC8, Suzuki Hayabusa a také Yamaha YZF-R6R.

Kategorie Endura včetně cestovních

  Podobně jako u choperů i tato kategorie má svůj etalon a značku, která cestovní endura provází na jejich vzestupu. Ano, již potřetí v historii se vítězem této kategorie stává motocykl BMW R1200GS, přestože letos jej velmi zdatně dotahovaly třeba horké novinky Yamaha XTZ 660Z Tenere či Moto Guzzi Stelvio 1200 4V, Honda XL700V Transalp, KTM 690 Enduro, Suzuki DR 125SM, Kentoya Trigger Generic 50 SM či Blata 125 Enduro/Motard.

Kategorie Silniční cestovní motocykly

  V této kategorii se sešla opravdu různorodá sbírka soutěžících inovativní Aprilia Mana 850, která by se možná mohla ucházet i o nominaci mezi naháče, dále plnohodnotný tourer Kawasaki 1400 GTR, pak tu máme nádhernou klasiku Royal Enfield Bullet 500, dále hlavního aktéra našeho prvního letošního testu - Suzuki GSX650F a nakonec mamutí objem Triumph Rocket III Touring. Většina hlasujících si pravděpodobně v duchu podtrhla slovo „cestovní“ v označení kategorie a vítězem se proto zaslouženě stává Kawasaki 1400 GTR, který jako cesťák opravdu dokáže nabídnout nejvíce.

Motocykl roku 2008

Tak, je čas na pauzu, dojít si pro pivko a prohlédnout si vítězné stroje vystavené vedle jeviště, kde se mezitím formuje skupina Abraxas, aby předvedla o něco ostřejší hudbu než zpěvačka v úvodu. Tvrdší hudba motorkáře evidentně povzbudila a již přichází hlavní okamžik celého večera, vyhlášení Motocyklu roku 2008, kterým se stává, ano a je to Honda CB1000R, nebo chcete-li postaru „velký Hornet“. U stolu Hondy si výhru hned tří zlatých pohárů opravdu užili.

Výherce hlavní ceny pro hlasující

Další bod programu byl zase napjatě očekáván desetitisíci hlasujících motorkářů, kteří si mohli dělat naděje na výhru hlavní ceny v podobě motocyklu Aprilia Pegaso 650 Strada. Pod dohledem státní notářky již putuje ten vyvolený anketní lístek ven z osudí a sálem zní jméno výherce, kterým je Miroslav Čech z Dubu nad Moravou. Lákavé jsou i další hodnotné ceny, takže nezapomeňte mrknout na web www.motocyklroku.cz, kde se časem objeví kompletní seznam výherců.  Příští rok u stejné soutěže nashledanou.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist