yamaha_demo_tour




Česká stopa na milánské výstavě

Naše republika sice už dávno nepatří mezi motocyklové velmoci, ale přesto je tu dost firem, které se neztratí ani v mezinárodním měřítku. Česká účast na největší evropské výstavě byla letos trochu méně početná, o to však výraznější.

Kapitoly článku

Bikers Crown

Největší plochu z českých firem si na milánské výstavě zabral Bikers Crown se svými dvěma samostatnými stánky. Asi není třeba připomínat, že pod značkou Trilobite vyrábí hlavně aramidové džíny na motorku, zatímco oblečení Rusty Pistons je spíš lifestylová záležitost, známá mezi příznivci kultury custom, hot-rodů a oldschoolu vůbec.

První novinkou od Trilobite jsou celosezónní džíny, které zatím v nabídce značky chyběly. Probut X-factor nabízí několik variant použití a dají se použít jak při vyjížďce v teplém letním počasí, tak při jízdách za deště a v nízké teplotě. Komfort za každého počasí zajišťují vnitřní vyjímatelné kalhoty z membrány a termoizolačního materiálu, které chrání před vniknutím vody i chladem. Vrchní vrstvu kalhot tvoří otěruvzdorný materiál Cordura Denim s Coolmax vláknem, které by mělo zaručit odvod tělesné vlhkosti a teplotní stabilitu. Kolenní zóny, boky a zadní strana stehen jsou navíc podšity kevlarem, a ke kalhotám se standardně dodává sada chráničů kolen a boků. Pro pohodlné nošení jsou tu pak  stretchové panely s hydrofóbní úpravou, která odpuzuje vodu. Na zadní straně nohavic jsou reflexní pruhy pro zvýšení viditelnosti. Probut X-factor se vyrábí v široké škále pánských i dámských velikostí.

Nejen pro majitele scramblerů je určen nový komplet bundy a kalhot Acid Scrambler. Motorkářské džíny z elastického denimu mají klasický střih slim-straight, a jsou podšité kevlarem v oblasti kolen, boků a zadní strany stehen. Na stehnech mají větrací zipy doplněné o cargo kapsy na různé drobnosti. Bunda Acid Scrambler pak kombinuje elastický denim s koženými rukávy, které jsou na výběr ve dvou barvách - černé a hnědé. Impaktní zóny bundy (ramena, lokty a záda) jsou podšité kevlarem, a stejně jako kalhoty se i bunda Acid Scrambler dodává s kompletními sadami chráničů.

Značka Trilobite od příští sezóny dále rozšiřuje nabídku u dvou modelů. Džíny Parado se nově budou vyrábět také v černé barvě, a mikina Illenius basic s kevlarovým podšitím zad, ramen a loktů se začne šít v dámském provedení.

Rusty Pistons připravil novou stylovou bundu Ricman Café London z hnědé broušené kůže, která se hodí jak na běžné nošení, tak na motorku. Stačí vložit CE protektory do připravených kapes na vnitřní straně ramen, loktů a zad. Když jí ale budete oblékat jenom v civilu, oceníte spíš normální kapsy na peněženku, mobil, klíče nebo cigára. Těch je tu dohromady 5 - tři vnější a dvě vnitřní. Pánský model bude k mání ve standardních velikostech M-4XL, pro dámy je pak připravena bunda v podobném stylu nazvaná Seeley. Její střih zvýrazní typické prvky ženské postavy, a při jízdě na motorce jí doplní rukavice Trisba s kloubními protektory. Pánové  mohou zrovna tak sladit bundu Ricman s rukavicemi Norwin.

Také džíny od Rusty Pistons už můžete bezpečně obléknout i na motorku. Nové Rider jeans jsou sice vyrobené ze 100% bavlny, na místech kolen a boků je však použit materiál Kevlar®by Dupont, který ke stylu přidává i patřičnou úroveň ochrany. Kalhoty se vyrábí ve standardních velikostech a dvou délkách.

Vyloženě civilními novinkami jsou džíny Winslow raw a plátěné kalhoty Calexico. Kolekci Rusty Pistons pro rok 2017 završuje stylová zástěra Besso v tmavě modré barvě s potiskem. Je ideální pro jakoukoliv práci ať už v dílně, nebo na zahradě či v kuchyni.

Mitas

Tuzemský výrobce pneumatik vylepšil svou nabídku pro příští rok hlavně novými rozměry. Nedávno představená novinka Terra Force-R, určená pro cestovní endura, bude od jara k mání nejen ve stávajících rozměrech 110/80 R19, 140/80R17 a 150/70R17, ale také v širších profilech 120/70R19 a 170/60R17. Nově vyvinutá technologie optimální ocelové kostry (OSCT) by navíc měla přinést ideální vyvážení pneumatiky a optimální kontakt ve všech jízdních podmínkách, zejména ve větších náklonech a vyšších rychlostech. Připomeňme, že Terra Force-R je svým desénem vhodná jak na silnici, tak do lehkého, suchého terénu, a to v poměru 90 % silnice a 10 % nezpevněný povrch.

Téměř opačný poměr silnice a terénu (30/70 %) má pneumatika Mitas s dezénem E-10. Také tento model přichází na trh v nových, širších rozměrech 120/70B19 a 170/60B17 pro velké cestovní motocykly. Většímu zatížení byla na základě testů přizpůsobena konstrukce kostry a běhounové směsi. Nové rozměry budou k dispozici od února 2017. Zato sportovní silniční pneumatiky Mitas MC 50 lze v nových rozměrech (80/100-17, 100/90-17 a 130/80-17) zakoupit už teď.

Do pořádného terénu Mitas připravil tři nové verze pneumatiky C-19. Proti stávající nabídce přibyl rozměr 90/100-21 pro větší motokrosové a enduro motocykly. Nové pneumatiky budou mít stejný dezén, rozdíl bude ve váze a použité běhounové směsi, což bude možné jednoduše zjistit díky barevnému značení. Verze se zeleným proužkem identifikuje obzvláště měkkou směs běhounu a lehčí kostru s vynikající adhezí v tvrdých a extrémních enduro terénech. Pneumatika s  červeným proužkem je vhodná pro motokros, zatímco pneumatika se žlutým proužkem je určena pro závodní enduro FIM.

Inovací prošly také trialové pneumatiky ET-01 X-PRO, které dostaly novou konstrukci kostry a měkčí směs běhounu pro lepší adhezi. Novou směs mají i motokrosové Mitasky, vyvíjené ve spolupráci s týmy I fly JK Racing a 62 Motosport Klemen Gerčar. Ty jsou teď odolnější vůči měknutí, které vzniká následkem přehřívání během jízdy, takže si udrží optimální vlastnosti po celou dobu závodu. 

RD Moto

Výrobce padacích rámů, protektorů a sliderů neustále rozšiřuje nabídku o další nové modely motocyklů a v současné době má skladem protektory na více jak 330 modelů motorek a padáky na více než 70 modelů. Během letošní sezóny navíc přidali do sortimentu plastové kryty vík motoru a také textilní doplňky na padací rámy. Zatím jsou v nabídce boční brašny na Hondu CRF1000L Afrika Twin, podobné se začnou dělat také pro Kawasaki Versys 650, Yamahu MT09, Suzuki DR800 Big a další modely.

Příští rok bude širší také sortiment spojkových a brzdových páček RD moto, a připravuje se
testování hliníkových kufrů a bočních zadních brašen na cestovní motocykly, které by být vidět na jarní výstavě.

Mimochodem, věděli jste, že když svůj motocykl zapůjčíte firmě RD Moto za účelem vývoje padacích rámů nebo protektorů, dostanete pak jeden výsledný produkt zdarma?

Delta Braking

Firma Delta Braking vyrábí své brzdové komponenty ve slezském Mošnově a v součastné době má 25 zaměstnanců. Zde má své místo management, vývojové oddělení, kompletní výroba i centrální sklad. Brzdové komponenty Delta Braking mají své zastoupení na zahraničních trzích. Mimo Českou republiku má firma sklady v USA odkud je zabezpečena distribuce na severoamerický a také na stále se rozvíjející jihoamerický trh. Mezi tovární testovací jezdce patří endurový extrémista David Cyprián, či supermotárdista Pavel Kejmar
 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist