globalmoto_unor




Kymco posiluje nabídku městských skútrů

A také slaví. Kromě nových stopětadvacítek a třístovek, plus samozřejmě již dříve představené elektriky, se dočkáme oslavy 55. výročí založení této tchajwanské značky, a to prostřednictvím limitované edice maxiskútru AK 550.

Kapitoly článku

Nebývá zvykem, abychom se jedné značce z veletrhu věnovali ve dvou článcích, ale elektrický superbike SuperNEX je takový úlet, že jsme ho dali samostatně. Teď už dejme prostor tomu, čím je Kymco nejznámější, a pojďme nejdříve na tu velkou slávu. Společnost Kwan Yang Motor Co., Ltd., jejíž jméno dalo vznik značce Kymco, byla založena v červnu 1964 a napřesrok tak oslaví pětapadesátiny. Tchajwanská marka tohle výročí nemůže minout a připravila limitovanou edici 550 strojů Kymco AK 550 55th Special Edition. Taky vám z těch pětek jde hlava kolem?

Limitka bude k dostání ve dvou barevných provedeních, kombinujících černou a vínově červenou. Vypadá to fakt luxusně. Plexi je jinak tvarované, stejně jako příplatkový Akrapovič, vzadu najdeme tlumič Öhlins. Nechybí samozřejmě očíslovaná plaketa na řídítkách, motiv 55 let najdeme na všech možných i nemožných místech.

A teď už skutečné novinky. Začněme první z dvojice třístovek, která se jmenuje Agility+ 300. Řada Agility je pro Kymco rodinným stříbrem, je to taková „Oktávka z Tchaj-wanu“, typická střední třída do města. Akorát že nikdy nebyla k dispozici s takhle velkým motorem a s výbavou, která třístovku posouvá do úplně jiné kategorie.

Skútr pohybující se na kolech v kombinaci 16/14 palců se může pochlubit podsedlovým prostorem, který má pojmout dvě integrální helmy, středně velkým plexi a kryty rukojetí. Po aktivování bezklíčkového zapalování se rozsvítí přístrojovka, jejíž součástí je multimediální systém Noodoe, a můžete nastartovat kapalinou chlazený jednoválec 276 cm3 s výkonovými parametry 23 koní/22,5 newtonmetrů, který by 177 kg těžký skútr měl rozpohybovat celkem bez problémů. Dobré jízdní vlastnosti má zajišťovat šasi podobné struktury jako u maxíku Downtown 350, nad brzdnými výkony bdí ABS Bosch. Ne, tenhle skútr má s menšími motorizacemi Agility společný maximálně tak vnější vzhled a jméno.

To People S 300 je menší stopětadvacítce, uvedené na trh letos, podstatně blíže. Vlastně takovým nejviditelnějším rozdílem je přední brzdový kotouč na opačné straně kola a absence plexi. Stejně jako u Agility je tady systém Noodoe, který obsahuje i navigaci, ovšem chybí bezklíček a vzhledem k použití 16“ zadního kola se pod sedlo vejde „jen“ integrálka a jetka. People S 300 tohle manko ovšem vyvažuje jiným, silnějším motorem. Čtyřventil o objemu 298,9 cm3 nabídne 27 koní a 26,5 Nm, skútr je navíc se 165 kg výrazně lehčí. Takže jestli jste před chvílí nechápali, proč má Kymco dvě víceméně městské třístovky, teď už to víte.

Prodejně asi nejdůležitější bude pro Kymco třetí novinka nazvaná X-Town CT 125. Písmenka CT znamenají samozřejmě City alias město a tenhle model ve všech ohledech převyšuje stávajícího X-Towna. Designem, výbavou i technikou. Přední LED světlomety mají denní svícení, pod sedlo se vejde integrálka, k nabíjení můžete použít USB nebo klasickou 12V zásuvku. Novinka vypadá také mnohem sportovněji, čemuž odpovídá i použitý silnější motor, čtyřventil o „plnotučném“ výkonu 11 kW. Trochu překvapí zmenšení předního kola na 13 palců jako vzadu, přechod z ABS na kombinovaný brzdový systém se jistě pozitivně promítne do ceny.

Poslední novinka je už jen taková maličká. Like S 125 s hranatým světlem je sportovnější alternativou ke klasicky tvarované standardní verzi, je to něco jako Vespa Sprint versus Primavera. Vždyť i tvarováním je jasné, na koho Kymco modelem Like cílí.

A dost podobně to bude vlastně i s elektrickou verzí Like EV, představenou už v Kolíně a v Miláně samozřejmě také výrazně propagovanou…

 

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 30 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MichalKimlo přispěl 6 Kč
Jiroos přispěl 6 Kč
Kytí přispěla 3 Kč
Zdenek54 přispěl 3 Kč
alpel přispěl 6 Kč
Jarda-Bekr přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist