journeyman_brezen




Rakouská KTM otevřela Motohall, má být víc než obyčejné muzeum

Jak praví jeden slogan na oficiálním webu, Motohall nemůže být muzeem, protože není věnován čistě historii. Má to být srdce KTM, epicentrum. Prostor, kde se o rakouské značce dozvíte úplně vše.

Kapitoly článku

Čtyři roky plánování a stavění, 30 milionů eur. Výsledkem je působivá budova, navržená elitními designérskými studii, která má tři patra, podzemní garáže pro 130 aut a výstavní plochu 2600 m2, na níž se můžete seznámit s tím, co dělá kátéemku kátéemkou.

Oficiální otevření proběhlo o tomto víkendu, a jak se dalo očekávat, bylo ve velkém stylu. Hodně velkém stylu. Nechybělo kompletní vedení včetně Stefana Pierera, přední rakouští politici, významní závodníci minulosti i současnosti.

A samozřejmě spousta návštěvníků, navzdory počasí, které se slunečným jarem nemělo ani v Rakousku nic společného. Ti tak mohli okusit, co to znamená úplně nový koncept firemního „muzea“. To slovíčko si vypůjčíme, protože moc nevíme, čím ho nahradit. Ale fakt to není muzeum v tom pravém smyslu. KTM Motohall leží deset minut chůze od továrny v Mattighofenu, a jedním z důvodů pro jeho stavbu byl fakt, že počet žádostí o prohlídku výroby dalece přesahuje možnosti výrobního procesu. Takže si teď všechno můžete prohlédnout v Motohallu.

Samozřejmě že jsou tady historické motorky, i ty nejnovější motorky, a je jich tu sedm desítek. Jenže taky je tu 28 nejdůležitějších závodníků, tedy jejich oblečených figurín s motocykly. Skici, hliněné modely, ukázky konstrukce a vývoje. Řeší se celé rodiny motorů, druhy podvozků, dceřinné společnosti. Nechybí auta X-Bow nebo závodní speciály současnosti, a husí kůži prý budete mít ze 120metrového plátna s 360° pokrytím, kde se promítají záběry ze závodů.

Motohall je také místem, které si můžete pronajmout pro firemní akce, do prezentačního centra se špičkovým ozvučením se vejde 400 lidí. Najdete tady bar i restauraci. Ve spodní části je „živý workshop“, kde by měl vždy minimálně jeden technik restaurovat starší kátéemku a být k dispozici na technické konzultace. Také zde najdete „Innovation Lab“, což je prostor pro zvídavé děti a teenagery, kde si mohou vyzkoušet třeba laserový plotter nebo 3D tiskárnu. Počítá se totiž samozřejmě s tím, že KTM Motohall bude cílem výletů celých rodin, tak je potřeba něčím ratolesti zabavit, než se rodiče pokochají motocykly. Anebo než utratí půlku výplaty ve fanouškovském obchodě, který má plochu 300 m2.

Právě obchod leží mimo placenou zónu, jinak jako do téměř každého jiného muzea, i tady je vstup zpoplatněn. Základní sazba na dospělého je 10 EUR, studenti a senioři zaplatí sedm, děti do 14 let to mají zdarma. Probíhají i komentované prohlídky s průvodcem, za toho si připlatíte pět éček, výklad je v angličtině nebo němčině. KTM Motohall má otevřeno od úterý do neděle od 9.00 do 18.00. Určitě se tam brzy podíváme!

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist