globalmoto_duben_nolan




KTM nahradí RC8 okruhovým speciálem RC16

Rakouská firma už brzy ukončí výrobu stárnoucího superbiku RC8. Potvrdil to šéf KTM Stefan Pierer v rozhovoru pro SpeedWeek v souvislosti s plánovaným vstupem značky KTM do MotoGP. Od roku 2016 zaujme volné místo nový model RC16 s vidlicovým čtyřválcem, který bude určený výhradně na okruh.

Ukončení výroby modelu RC8 je poměrně logický krok. Není žádným tajemstvím, že tenhle superbike nepatří mezi prodejní trháky, a v Mattighofenu se vyrábí sotva pár set kusů ročně. Další plány rakouské továrny ale zatím nejsou příliš jasné. "Ano, pracujeme na vývoji nového modelu. Ale jako zodpovědný výrobce jsme si vědomi, že žádná motorka s výkonem přes 200 koní nemá co dělat v běžném silničním provozu,"  vysvětluje Pierer.
A tady už to začíná být složitější. "Vyvíjíme nový superbike, a jeho specifikace je celkem jednoduchá - odpovídá regulím MotoGP pro rok 2016, takže 1 000 ccm", dodává nejvyšší šéf KTM. To by znamenalo, že místo přímého nástupce silniční RC8, bude RC16 pravděpodobně okruhovým speciálem, který si bude moci koupit každý. Ovšem bude muset rakušanům zaplatit hodně velkou sumu peněz.
"První prototyp by měl podle plánu vyjet z továrny na podzim 2015. Během dalšího roku dokončíme finální fázi vývoje motocyklu, který bude určen k jízdě na uzavřeném okruhu, a ne k silničnímu použití. Prodej bude zahájen do konce roku 2016", říká Pierer. Podle jeho slov bude nový model KTM RC16 vybaven rámem z ocelových trubek, nejlepšími komponenty odpružení od WP a motorem V4.
Odhadovaná cena se pohybuje někde mezi 150 000 - 200 000 Euro (4-5,5 milionu korun), ale KTM přesto počítá s prodejem kolem stovky kusů ročně. Týmům v MotoGP chce KTM nabídnout závodní speciál RC16 včetně technické podpory za cenu do milionu Eur.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):
Motokatalog.cz



TOPlist