globalmoto_duben_nolan




Klimatizace na motocykl BikeAir-1

Na trh na jaře přijde první sériová klimatizace pro motocykly, která slibuje konec veder v dopravních zácpách rozžhavených srpnových měst, ale taky naopak příjemné teplíčko v podzimních plískanicích. Izraelská společnost EntroSys již přijímá předběžné objednávky, na které slibuje slevu, bohužel konečnou cenu zatím neuvádí.

Motocyklová klimatizace BikeAir sestává ze dvou částí - klimatizační jednotky zamčené na místě zadního kufru a speciální větrací vesty, do které se vhání chladicí vzduch hadicí jako od vysavače s bezpečnostním uzávěrem. Ten by se měl v případě nehody odpojit a omezit tak bezpečnostní riziko. Klimatizační jednotka je poháněna 12V přípojkou z baterie motocyklu. Celé se to ovládá bezdrátově z ovladače na řídítkách. Otázkou zůstává výkon - elektrosoustava motocyklu „neutáhne“ navíc příliš velkou zátěž, takže by mě moc zajímalo, jak citelné bude ochlazení ve vestě, aniž by trpěla baterie či výkon motorky.
Možná namítnete, že kontakt s okolními teplotami a výkyvy počasí k motorkaření přeci neodmyslitelně patří, ale v jižních státech, kde jsou motocykly a skútry hlavně užitkovou věcí, to řada řidičů možná vidí jinak. Zvláště pak v čtyřicetistupňových vedrech, navíc pokud jsou pro ně motorky nikoli koníčkem, ale pracovním prostředkem jako třeba pro poslíčky či policisty.

Video

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):



TOPlist